Honderd miljoen boete voor bouwers

Kartelautoriteit NMa heeft 22 bouwbedrijven boetes opgelegd van in totaal 100,8 miljoen euro voor hun aandeel in de bouwfraude.

De bouwers hebben zich volgens de NMa schuldig gemaakt aan prijsafspraken, overeenkomsten over marktverdeling en verboden aanbestedingsafspraken. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vanochtend bekendgemaakt. De boetes komen na twee jaar van onderzoek naar de bouwsector. Niet eerder deelde de NMa zulke hoge boetes uit aan een bedrijfssector. De NMa spreekt van ,,zeer ernstige overtredingen van de wet'' omdat ,,door de verboden afspraken de concurrentie in de bouwsector ernstig gefrustreerd is en opdrachtgevers benadeeld zijn''. De boetes gaan met name naar de grote beursgenoteerde ondernemingen Ballast Nedam, BAM, Heijmans en VolkerWessels. Ook bouwbedrijf Koop, waarmee de zaak aan het rollen kwam, en Dura Vermeer hebben miljoenenboetes opgelegd gekregen.

De boetes zijn opgelegd in vijf zaken. De grootste daarvan zijn vijftien infrastructurele bouwprojecten bij Schiphol en wegenonderhoudsprojecten in Groningen, Friesland en Drenthe. Voor de laatste werd voor 3,1 miljoen euro aan boetes opgelegd. De zogeheten `Schiphol Acht' werden voor 94 miljoen euro beboet.

De andere drie zaken betreffen de Amsterdamse Noord-Zuid-metrolijn, onderhoud en aanleg van atletiekbanen in heel Nederland en een kleinere zaak in de Amsterdamse Mokerstraat. De NMa zegt in de laatste zaak opgetreden te zijn omdat de verboden afspraken werden gemaakt nadat de parlementaire enquête naar de bouwfraude vorig jaar al bijna was afgerond. Twee bouwbedrijven gaven volledige openheid van zaken, waardoor ze een boeteverlaging kregen.

Andere ondernemingen hebben de NMa juist gefrustreerd in het onderzoek, zo stelt de mededingingsautoriteit. VolkerWessels kreeg eerder zeven boetes van elk 4.500 euro opgelegd wegens het weigeren van medewerking, Heijmans drie keer ditzelfde bedrag.

Het onderzoek van de NMa is met name gebaseerd op de schaduwboekhouding van oud-Koop Tjuchem-directeur Bos. De NMa heeft invallen gepleegd bij in totaal 85 vestigingen en ,,in vrijwel al deze zaken zijn mensen gehoord'', zo zegt de NMa-woordvoerder. Met deze boetes is het NMa-onderzoek nog niet afgerond. Er volgen nog meer boetes, onder meer in de dakbedekkingsbranche en de installatiesector.

Bouwbedrijven kunnen bezwaar aantekenen bij de NMa, in beroep bij de Rotterdamse rechtbank en ten slotte in hoger beroep. Zolang deze zaken lopen, hoeven de boetes niet voldaan te worden. De bouwers willen eerst de boetebesluiten bestuderen alvorens inhoudelijk te reageren. Eerder deze week maakte justitie bekend BAM, Heijmans, Koop en VolkerWessels en twaalf werknemers te vervolgen voor hun aandeel .

Bouwfraude: pagina 9

www.nrc.nl Dossier bouwfraude