Hogere winst Goldman en Morgan

De Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley hebben in navolging van hun concurrenten Lehman Brothers en Bear Stearns een goed kwartaal achter de rug. In het eind november afgesloten vierde kwartaal boekte Goldman een winststijging van 97 procent. Morgan Stanley bleef een beetje achter met een toename van 30 procent.

Beide ondernemingen maakten hun kwartaalresultaten gisteren in New York bekend. Het meest werd verdiend aan de obligatiehandel, die al een tijdje in de lift zit, maar inmiddels wel zijn piek heeft gehad. Ook konden Goldman Sachs en Morgan Stanley meer zaken doen met bedrijven die aandelen op de beurs wilden plaatsen. Toch daalde bij Goldman Sachs' investeringsbank de opbrengst met 20 procent.

De kwartaalwinst van Goldman Sachs kwam uit op 971 miljoen dollar (782 miljoen euro) tegen 505 miljoen dollar in de periode september-november 2002. De omzet nam toe van 5 miljard tot 5,8 miljard dollar. De winst per aandeel Goldman Sachs steeg van 89 dollarcent naar 1,89 dollar.

Morgan Stanley behaalde een nettowinst van 1,041 miljard dollar tegen 732 miljoen dollar vorig jaar. De winst per aandeel steeg van 67 dollarcent naar 94 dollarcent. De omzet viel analisten tegen, met een stijging van 20 procent tot 5,1 miljard dollar.