Explosieve groei faillissementen

Het aantal faillissementen is dit jaar fors opgelopen. In totaal gingen er 8.872 bedrijven failliet, een toename van 30 procent ten op zichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Graydon. Belangrijkste oorzaak van het omvallen van de bedrijven is slecht ondernemerschap. Daarnaast speelt ook de explosieve groei van nieuwe bedrijven een rol: tussen 2000 en 2002 bedroeg het totaal aantal starters 186.000. De meerderheid van de faillissementen van dit jaar komt voor rekening van jongere, kleinere bedrijven (tot 4 jaar oud). De cijfers van dit jaar overtreffen die van begin jaren tachtig, toen de Nederlandse economie ook door een dal heen ging. Zo bedroeg het aantal faillissementen in 1983 7.810.

De bedrijven die het afgelopen jaar bankroet zijn gegaan, hebben een schuld achtergelaten van 3 miljard (inclusief schuldsaneringen). De gemiddelde schade per faillissement kwam uit op 235.000 euro.

Uit het onderzoek van Graydon blijkt dat de zakelijke dienstverlening de meest kwetsbare sector is als het gaat om deconfitures. Onder deze categorie vallen onder meer winkels, tussenpersonen en adviesbureaus. In totaal was 27 procent van de faillissementen afkomstig uit deze sector. ,,In deze groep zitten ook internetbedrijven, maar die zijn er amper meer. Daar heeft na 2000 al een grote slachting plaatsgehad'', zegt Robert Blom, onderzoeker van Graydon. De industrie in Nederland was goed voor 9 procent van de faillissementen.

De provincie Zuid-Holland is met 1.794 faillissementen lijstaanvoerder. ,,Maar daar zit ook een kwart van het Nederlandse bedrijfsleven'', zegt Blom. Daarna volgt de provincie Noord-Holland met 1.437. Het minst aantal ondernemingen is op de fles gegaan in Zeeland, waar slechts 185 bedrijven de deuren moesten sluiten. ,,Je hebt daar sowieso weinig bedrijven zitten, vandaar.''