Een boom met fijne wortels

Meneer Minck doet in kerstbomen. Hij heeft vijfenzestigduizend blauwsparren in Oost-Duitsland staan op zevenenzeventig hectare grond. Dat zijn ongeveer zevenenzeventig voetbalvelden aan elkaar.

De meeste hiervan verkoopt hij in Nederland. Zelf koopt hij zijn boom bij meneer Bruijnen in Limburg. Die heeft maar één hectare grond. ,,Meneer Bruijnen heeft de mooiste bomen', zegt meneer Minck. ,,En hij weet er alles van.'

,,Zegt meneer Minck dat?', reageert meneer Bruijnen verbaasd. ,,Nou, dat weet ik niet hoor, maar het is wel een hobby van me. Ik ben zo'n vijftien jaar geleden begonnen met mijn kerstbomen. Ik kocht toen wat zaadjes. Want dat had ik gezien bij iemand en toen dacht ik, dat probeer ik ook. Daar groeiden echte kerstbomen uit. Nu bestel ik elk jaar een kilo zaad. Ook dit jaar heb ik gezaaid in mei. Na drie weken zag ik de naaldjes komen. Die boompjes zijn nu tweeof drie centimeter hoog. Nog lang geen echte kerstbomen. De grond waar ik ze op uitgezet heb, heb ik eerst met plastic bedekt. Dan gaat het onkruid weg. Daar heb ik metselzand over gesproeid. Elk jaar groeien mijn bomen dertig centimeter en met vier jaar poot ik ze uit op mijn land. Dan mag ik de wortels niet beschadigen, want anders groeien de kerstbomen niet goed.

,,Ik heb Omorika's, dat is een kerstboomsoort met fijne wortels. Het is een boel werk om ze te onderhouden. Ik moet ze uitdunnen, bijsnoeien, de top eruit halen. Besproeien, bemesten en onkruidvrij houden. Maar ik doe dat graag omdat ik er van hou om buiten te zijn.

,,Vorig jaar deed een gedeelte van mijn perceel het niet best. Toen heb ik dat bemest met champignonmest. Dat zit vol turf, stro en paardenmest. Het was over van een champignonkwekerij. Ik heb het met de kruiwagen mijn tuin ingereden en voorzichtig tussen mijn bomen geharkt. Mijn Omorika's werden ineens prachtig groen van kleur. Komend jaar doe ik het weer.

,,Als mensen een boom komen halen, lopen ze vaak een uur rond in mijn tuin, ze kunnen moeilijk kiezen. Maar voor mij zijn al mijn bomen mijn lievelingsbomen. Ik heb er allang een op het oog voor mezelf. Mijn vrouw hangt er straks de oude kerstballen van mijn ouders in en antieke kabouterlampjes van porselein. Als meneer Minck komt staat de koffie klaar en de Limburgse vlaai, maar een boom koop ik niet van hem. Die haal ik uit mijn eigen tuin.'

Gerectificeerd

Foutje

De meneer op de foto bij het stuk `Een boom met fijne wortels', op de kinderpagina van afgelopen week, was niet meneer Minck maar meneer Bruijnen.

    • Jitka Xantinidou