De beste roeiers staan aan wal bij kwalificatie OS

De Nederlandse Acht moet zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Athene zonder de beste roeier, Michiel Bartman.

In de Holland Acht van 1996 hadden de beste Nederlandse roeiers één gezamenlijk doel. Met een zilveren medaille op de WK kwalificeerde het octet in 1995 zich voor de Spelen en in Atlanta roeide de ploeg ongeslagen naar olympisch goud.

Dit jaar kwam de Groningen Acht tijdens de WK niet verder dan een dertiende plaats. Een startbewijs voor de Spelen van Athene moet daardoor in juni worden verdiend door een ploeg waarin drie toproeiers ontbreken: Geert Cirkel stopte met toproeien, Dirk Lippits wil niet in de Acht en blijft de eenmansboot trouw, en Michiel Bartman staat zonder ploeg op de kant.

Bartman roeide in de dubbelvier, maar die boot bestaat niet meer omdat er geen vervanger is voor de opgestapte Cirkel en omdat de twee overgebleven ploeggenoten van Bartman hun geluk willen beproeven in de Acht.

Twaalf roeiers werden deze week geselecteerd voor de Acht. Bartman, winnaar van olympisch goud en zilver plus twee zilveren en een bronzen WK-medaille én Nederlands meest succesvolle actieve roeier, werd niet geselecteerd omdat hij nooit de ambitie heeft uitgesproken om deel uit te willen maken van de Acht. Hij hield altijd vast aan roeien op de Spelen in de vier. Bartman dacht de beste kansen op olympisch eremetaal te maken in die boot. Een mening die door velen wordt onderschreven. ,,Als hij zich woensdagochtend nog had gemeld voor de Acht, had hij nog deel kunnen uitmaken van de twaalf geselecteerden voor die boot'', zegt Niels van Steenis, een van de initiatiefnemers van het Achtenproject. ,,Bartman is goed op slagpositie en royaal sterker dan de gemiddelde roeier die nu aan boord zit. Gerekend in pk's per kilo behoort hij zelfs tot de allersterksten. Maar je kunt niet blijven wachten'', oordeelt Van Steenis over zijn voormalige ploeggenoot uit de gouden Acht.

De gelauwerde Bartman werd wegens zijn successen en dominante positie binnen de hele roeiploeg voor jonge roeiers een symbool om zich tegen af te zetten. ,,Bartman is geleld'' en ,,Opa Bartman kan met pensioen'', riepen de roeiers toen de Groningen Acht bij de Nederlandse kampioenschappen in juni de landstitel in het koningsnummer veroverde ten koste van samengeraapte routiniers onder leiding van Bartman.

Diederik Simon en Gerritjan Eggenkamp, met Cirkel en Bartman twaalfde bij de wereldkampioenschappen in de dubbelvier, zouden de komst van Bartman daarentegen juist toejuichen, in tegenstelling tot Cirkel.

De goede sfeer in de Groningen Acht is een van de belangrijke factoren die de roeiploeg dit jaar tot aansprekende prestaties opstuwt. Net als zijn succesvolle voorganger van '96, kwam de ploeg buiten de roeibond om tot stond. Mocht Bartman alsnog ongetest plaatsnemen in de Acht, dan zou de uitstekende sfeer onherroepelijk verslechteren.

Bartman ontweek recentelijk de verplichte wedstrijden op het Eemskanaal om zich te concentreren op de tweede krachtmeting tijdens de NK Indoorroeien, twee weken later. Maar terwijl de roeiers uit de open klasse zichzelf afbeulden op die titelstrijd, was Bartman uiteindelijk afwezig. Hij was onderweg naar het zuiden van Spanje.

Bartman toonde zijn kwaliteiten in de skiff voor het laatst in een wedstrijd in het voorjaar van 1998, zijn meest recente openbare optreden op de roeimachine dateert van december van datzelfde jaar. Coach Mark Emke betwijfelt of Bartman's trainingsomvang van de laatste jaren voldoende is geweest. Daarnaast wordt Bartman steeds vaker geveld door rugklachten. Emke: ,,Ik kan niet op hem bouwen als slag. Dus zou hij fysiek een enorme inbreng moeten hebben. Niemand weet hoe goed hij nu echt is, ik dus ook niet.''

In de Groningen Acht ontbreekt daardoor een van de beste roeiers ter wereld. Bartman is een van de weinigen die tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks roeitechnisch evenaart en volgens sommigen zelfs overklast. Voor de successen van beide roeiers waren sterke ploeggenoten onontbeerlijk. Rienks had echter meer visie en toonde zich, intermenselijk, een veel betere strateeg dan Bartman.

    • Sybrand Treffers