Cacaobrand onder controle

De brand die gisteren uitbrak in een cacaoloods in Wormer is sinds vanmorgen onder controle. Twaalfhonderd mensen die waren geëvacueerd, mogen naar hun huizen terugkeren. Zij moesten gisteren hun woning verlaten nadat metingen hadden uitgewezen dat door de brandende cacao blauwzuurgas en koolmonoxide was vrijgekomen.

Dat maakte burgemeester Peter Tange van de gemeente Wormerland vanmorgen bekend. Bij de brand, die gistermorgen om half zeven uitbrak, raakten twee brandweerlieden gewond. Een van hen moest in het ziekenhuis aan een onderbeenfractuur worden geopereerd.

De brand begon in een expeditieloods met cacaopoeder van ADM Cocoa in Wormer waar ongeveer 13.000 ton cacao was opgeslagen. De loods was twee jaar oud en voldeed, volgens een woordvoerder van de brandweer, aan alle brandveiligheidseisen. Kortsluiting is vermoedelijk de oorzaak van de brand nadat in de loods een hoge stalen stelling met daarop pallets met balen cacao was omgevallen. Daardoor raakte het elektriciteitscircuit beschadigd. De chauffeur van een vorkheftruck raakte bekneld, maar kon tijdig en ongedeerd onder het staal en de cacao vandaan worden gehaald.

De brandweer verwacht nog ongeveer drie dagen te moeten nablussen. De cacaobonen veranderen door de hitte in een stroperige massa, die lang blijft nasmeulen. De brandweer laat de brand ,,gecontroleerd uitbranden''. Aan het begin van de middag waren nog ongeveer honderd brandweerlieden aanwezig. Het gemeentehuis van Wormerland, dat op zo'n veertig meter van de brandhaard ligt, en de omliggende bedrijven blijven vandaag nog ontruimd. De brandweer heeft de ruimte nodig voor de brandbestrijding.

Na het ontstaan van de brand werden de bewoners van ongeveer vijfhonderd woningen dringend verzocht hun huis te verlaten. De gemeente kwam tot het advies omdat er ,,een te hoge concentratie aan rookgassen'' bij de brand was gemeten.

De milieu-effecten van de brand blijven zeer waarschijnlijk beperkt tot lokale vissterfte. Dat verwacht L. Reijnders van de Stichting Natuur en Milieu in Utrecht. ,,Bluswater dat in sloten in de omgeving of in de Zaan terechtkomt, bevat een soort chocopasta. Daar kan het waterleven slecht tegen.''