Buma/Stemra verliest zaak tegen Kazaa

Softwareproducent Kazaa is niet verantwoordelijk voor het illegaal uitwisselen van muziek door zijn klanten. De Hoge Raad heeft vanochtend het beroep van Buma/Stemra tegen Kazaa verworpen.

Volgens de Hoge Raad kan Kazaa niet voorkomen dat gebruikers van de software het auteursrecht schenden. Het hof in Amsterdam bepaalde in maart 2002 al dat de gebruikers verantwoordelijk zijn voor het ruilen van muziek, niet de leverancier van de software.

Kazaa, inmiddels in Australische handen, biedt op internet een programma aan voor uitwisseling van bestanden. Individuele gebruikers kunnen zelfstandig informatie aanbieden, maar ook gegevens van andere gebruikers vinden en downloaden. Zij ruilen onder meer muziek, films en porno. Hieronder vallen tevens auteursrechtelijk beschermde werken. De muziek- en filmindustrie leidt naar eigen zeggen grote financiële schade door deze programma's.

De advocaat van Kazaa, Ch. Alberdingk Thijm, noemt de uitspraak van de Hoge Raad ,,misschien wel de belangrijkste uitspraak op het gebied van internetrecht''. Het is de eerste keer dat het hoogste rechtsorgaan van een land zich over een dergelijke kwestie heeft uitgelaten. Alberdingk Thijm benadrukt dat Kazaa geen enkele controle heeft op wat zijn klanten doen. Het computerprogramma bepaalt volgens hem zelf waar in het netwerk van gebruikers veel muziek wordt aangeboden (de zogenoemde supernodes).

Buma/Stemra heeft grote twijfels bij deze uitleg. Volgens directeur juridische zaken C. van Rij heeft Kazaa wel degelijk controle op de activiteiten van de gebruikers. Ook de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie in Nederland, denkt dat Kazaa haar gebruikers heel simpel kan behoeden voor illegaliteit. T. Kuik van Brein, de organisatie die namens de industrie strijdt tegen illegaal kopiëren, zegt dat hij ,,binnen afzienbare tijd'' Kazaa-gebruikers gaat vervolgen. ,,Helemaal nu er legale alternatieven zijn om online muziek te kopen.'' Wanneer wil hij niet zeggen. Brein zal zich richten op mensen die op grote schaal muziek aanbieden en niet op hen die downloaden.

Nielsen/Netratings meldde vorige week dat het gebruik van Kazaa aanzienlijk is afgenomen in de VS sinds daar afgelopen zomer gebruikers worden vervolgd. Volgens Nielsen zijn er 9,35 miljoen Kazaa-gebruikers in Europa. In de VS zijn dat er 8,24 miljoen. Bijna de helft van de Nederlandse internetters ruilt volgens Nielsen muziek.

In de VS loopt nog een zaak tegen het Australische moederbedrijf van Kazaa, Sharman Tech.