Bouwfondsen op winst na boetes

De Nederlandse bouwondernemingen beheersten vanochtend als gevolg van de hoge boetes van de Nederlandse kartelautoriteit NMa het nieuws. Dat was ook op de beursvloer het geval. In totaal bedroegen de boetes ruim 100 miljoen euro, maar de beleggers leken er zich niets van aan te trekken. Integendeel, want de koers van het aandeel Heijmans steeg met 5 procent, Ballast incasseerde 0,4 procent, terwijl BAM 10 procent won. Beleggers hielden wellicht rekening met nog hogere boetes. En daar komt bij dat de bouw-aandelen de laatste tijd al behoorlijk waren gestraft. Bijvoorbeeld toen justitie afgelopen dinsdag bekendmaakte vier bouwers te gaan vervolgen.

In de AEX-index zijn geen bouwers opgenomen. De index met 25 meest verhandelde beursfondsen van Amsterdam noteerde een winst van 0,6 procent tot 330,36. Alle Europese graadmeters begonnen de laatste beursdag van de week met kleine winsten. Ze borduurden voort op een hoger slot van Wall Street, waar zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq met flinke winst sloten. De stijgende euro dempte echter het optimisme. De DAX-index in Frankfurt was koploper met een plus van 0,5 procent, terwijl in Londen de FTSE 0,2 procent steeg. De CAC-40 in Parijs bleef vrijwel onveranderd hangen ten opzichte van het slot van gisteren.

Mode- en luxeconcern Gucci, genoteerd aan het Damrak, presenteerde vanochtend kwartaalcijfers die zeker aan de verwachtingen voldeden. Analisten waren echter niet tevreden met de ontwikkelingen bij de modedochter Yves Saint Laurent. Het aandeel noteerde per saldo onveranderd. In Parijs voerde branchegenoot LVMH de CAC-40 aan met een plus van 1,2 procent. Grootaandeelhouder PPR zakte 1 procent. Begin volgend jaar komt Gucci volledig in Franse handen.

Akzo noteerde 0,1 procent hoger. Het chemieconcern gaat met branchegenoot BASF in de Verenigde Staten een fabriek beheren. BASF klom 0,2 procent.

Bierbrouwer Heineken verloor voor de tweede dag op rij terrein door negatieve prognoses van bankanalisten. ING schroefde vanochtend de verwachtingen terug, nadat ABN Amro dat gisteren al had gedaan. Heineken zakte 0,2 procent. Analisten vrezen de gevolgen van de dure euro voor de biermultinational, nu Heineken vanaf 2005 zich niet meer indekt tegen valutarisico's .