Bankier wordt nieuwe topman beurs New York

John A. Thain (48), nu nog topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, wordt met ingang van 15 januari 2004 de nieuwe topman van de New York Stock Exhange. Dat heeft het bestuur van de New Yorkse aandelenbeurs, de grootste ter wereld, gisteren bekendgemaakt.

De benoeming komt op het moment dat de grootste hoekmannen op de beurs waaronder het Nederlandse bedrijf Van der Moolen worden verdacht van bevoordeling van hun eigen bedrijf boven beleggers die hun opdrachten geven. Er loopt een onderzoek door de Amerikaanse beurstoezichthouder.

Deze week kwam daar de aanklacht van Calpers bij, de pensioen- en ziektekostenverzekeraar voor overheidspersoneel in Californië. Calpers (1,4 miljoen leden, 154 miljard dollar – 124 miljard euro – aan belegd kapitaal) beschuldigt zowel de hoekmannen als de beurs zelf van fraude en eist van de hoekmannen 155 miljoen dollar aan schadevergoeding.

De hoekmannen, in New York specialisten genoemd, regelen op de beursvloer vraag en aanbod. Alle orders arriveren elektronisch op de vloer, maar daarna doen nog steeds de hoekmannen het handwerk. Met de komst van Thain neemt de kans toe dat het handwerk op de beursvloer helemaal door elektronische handel wordt vervangen, zoals allang op vrijwel alle belangrijke beurzen in de wereld gebeurt.

Goldman Sachs staat bekend als groot voorstander van elektronische handel. De aanstaande topman zei gisteren zelf hierover: ,,Ik denk dat het waarschijnlijk is dat meer transacties elektronisch [zullen] gebeuren.'' Hij voegde eraan toe: ,,Maar ik geloof dat er een erg belangrijk rol is [weggelegd] voor de specialisten''. Een van de grote hoekmannen, Spear Leeds & Kellogg, is onderdeel van Goldman Sachs.

Thain, die bekendstaat als een aardige vent, wordt de opvolger van Dick Grasso, die half september zijn biezen kon pakken toen bekend werd dat hij 187,2 miljoen dollar aan pensioen zou ontvangen. Onder aanvoering van Goldman Sachs besloot de raad van commissarisssen van de beurs Grasso eruit te werken. Als interim-opvolger en interim-president-commissaris werd een voormalige topman van Citigroup benoemd, die aanblijft als interim-president-commissaris totdat ook hiervoor een opvolger gevonden is.

Thain, opgeleid aan Harvard en het Massachusetts Institute of Technology, gaat ermee akkoord dat hij 4 miljoen dollar aan compensatie krijgt, aanzienlijk minder dan Grasso, al moet dit door de raad van commissarissen nog worden goedgekeurd.