WAT DOEN DE KINDEREN

Met nonnen meegaan

De nonnen, die al 500 jaar in het Utrechtse Centraal Museum wonen, doen op 21 december, de langste nacht van het jaar, een extra ronde. Tijdens die langste nacht is het hele museum van en vóór kinderen. Zij gaan met nonnen in nachtjaponnen op een nachtelijke ontdekkingstocht. Want in de nacht lijkt alles anders; de fantastische wereld van de kunst en de geschiedenis van het museum komt tot leven. Gekken die vroeger in een huis aan de overkant woonden doen grappige spelletjes. In het donkere museumgebouw worden de eeuwenoude schilderijen met zaklampen `gewekt'. Ludwig II, die speciaal voor de expositie Neo Leo naar het museum is gekomen, vertelt over zijn vreemde leven. Over de ouders hoeft niemand zich zorgen te maken. Zij worden zoet gehouden met een concert van het nonnen- en monnikenkoor en met een proeverij.

Kindermuseumnacht voor kinderen tussen 8 en 12 jaar op zo 21 dec van 19-24u in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Pyjama verplicht! Kosten euro 4 per kind, ouders euro 8. Res 030-2362307.

Sneeuw onderzoeken

De kerstman woont al zijn hele leven in de sneeuw, maar nooit heeft hij het antwoord gevonden op de vraag: waarom is sneeuw wit? Daarom woont hij zondag 21 december om 11u de laatste kinder doe-lezing van 2003 in NEMO science centrum bij. Samen met kristallograaf Henk Schenk van de Universiteit van Amsterdam zoeken de kinderen naar het geheim van sneeuw door met microscopen en ijskristallen te experimenteren en op onderzoek uit te gaan. De kerstman neemt zelf ook materialen mee van de Noordpool die hij wil laten analyseren.

Kinder doe-lezing op zo 21 dec om 11u in NEMO science centrum, Oosterdok 2, Amsterdam. (10 minuten lopen van CS). Res 020-5313233. Kosten euro 2,50 (alleen de lezing) en euro 10 lezing en toegang NEMO.

Chocolade snoepen

Roald Dahl kennen we natuurlijk allemaal! Wie heeft er nou nog nooit een van zijn prachtige verhalen gelezen of gehoord? Bij bioscoop Kriterion in Amsterdam zijn vanaf zaterdag 20 december zijn leukste boeken te zien op het witte doek tijdens het Roald Dahl Filmfestival. Zaterdag wordt eerst de film Matilda vertoond en daarna (rond 14u) is er een Roald Dahl Feestje met stoelendans, prijsvragen, snoep uit de Chocolade fabriek van Sjakie, kleurplaten en kindermuziek. Zondag is Matilda ook nog te zien en van 22 t/m 24 december wordt de G.V.R. (Grote Vriendelijke Reus) vertoond.

Matilda op 20 en 21 dec om 12u15 en de Grote Vriendelijke Reus van 22 t/m 24 dec om 12u15 in Kriterion, Amsterdam. Res 020-6231708, toegang euro 5.

Onder water duiken

Een duik onder water of liever droog op de grond? Op de familietentoonstelling Het begin van de zee en andere verhalen van Annemarie van Haeringen in kasteel Groeneveld in Baarn kan dat vanaf zaterdag 20 december allebei. In de verhalen van Annemarie van Haeringen zitten vaak vragen met een diepere betekenis. In Het begin van de zee vraagt de hoofdpersoon Kofie zich bijvoorbeeld af waar de zee begint. Op de expositie is die vraag het begin van een reis door de onder- en bovenwaterwereld. Kinderen kunnen kennis maken met de verhalen van Annemarie van Haeringen door te kijken naar originele tekeningen en net als Kofi vragen te verzinnen, te puzzelen met onderwatertaarten of te zwemmen. Ook zijn er animaties te zien van Malmok en Een grote ezel en laten filmpjes zien hoe Annemarie haar tekeningen maakt. Basisschool De Schakel en de montinischool hebben ook mooie aquaria gemaakt.

Het begin van de zee en andere verhalen van Annemarie van Haeringen vanaf 20 dec in kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn. Open di-zo 11-17u, 25, 31 dec en 1 jan dicht. Toegang 4-11 jaar euro 2,70 vanaf 12 jaar euro 3,50, mjk gratis. Inl 035-5320446 of www.kasteelgroeneveld.nl

Kerstkaarten maken

Hoe werd het kerstverhaal vierhonderd jaar geleden verteld? Kinderen kunnen in het weekend voor kerst en op maandag en dinsdag beleven hoe dat ging. Een rondleider vertelt het kerstverhaal voor het schilderij van Dirck Barendsz. uit 1562-1572 in de kapel van het museum. Vervolgens gaan kinderen zelf `aan de slag' met het kerstverhaal. Na afloop kunnen ze hun kunstwerken/kerstkaarten mee naar huis nemen. Voor volwassenen is er tegelijkertijd een rondleiding, die ook over kerstverhalen gaat aan de hand van schilderijen in het museum.

Kerstverhalen voor kinderen vanaf 6 jaar van 20 t/m 23 dec van 14-15u15 en rondleidingen voor volwassenen ook van 20 t/m 23 dec van 14u15-15u15. De workshop kost euro 3,- per kind. Rondleiding voor volwassenen is gratis, toegang museum euro 3,60, mjk gratis toegang. Res 0182-588439 e-mail: infomuseum@gouda.nl. Een kerstarrangement, lunch voor de rondleiding of een high tea kan bij het museumcafé geboekt worden 06-53512585.

Een berenhuis maken

Haar moeder had het nog zo gezegd: ,,op de paden blijven'', maar Goudhaartje doet dat natuurlijk niet. En zo komt ze bij het huisje van de beren, gaat er binnen en probeert alle stoelen uit totdat ze de prettigste heeft gevonden. Het verhaal van Goudhaartje is de rode draad in een workshop in het Haags Gemeentemuseum op 2 januari. Eerst kijken kinderen rond in de stijlkamers van het museum, die door vormgeefster Ineke Hans helemaal veranderd zijn en wordt er in het museumatelier een berenhuis gemaakt, dat mee naar huis mag.

Workshop Goudhaartje en het huis van de beren op vr 2 jan van 14-16u voor kinderen vanaf 8 jaar in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Deelname euro 8. Res t/m 23 dec 070-3381185/20.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl