Vragen blijven na schamele zege

Bert van Marwijk zal zijn voorzitter Jorien van den Herik om opheldering vragen over diens uitspraken in de Feyenoord Krant zodra de preses terug is van zijn zakenreis in de Verenigde Staten. Veel meer wilde de trainer van de Rotterdamse voetbalclub er gisteravond na de schamele bekerzege op Vitesse niet over kwijt.

Van den Herik wenst op zijn beurt na de kerstdagen antwoord te krijgen op een aantal vragen over het technische beleid. Van Marwijk zal de eigenzinnige voorzitter nog één keer uitleggen waarom drie aankopen niet of nauwelijks spelen. De grieperige Van Marwijk: ,,Ik heb hem dat al vaker verteld. Maar ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid. Als de voorzitter het nóg een keer wil horen, kan dat. In een persoonlijk gesprek.''

Van de aankopen die Feyenoord deze zomer deed, spelen alleen Alfred Schreuder en Dirk Kuijt regelmatig. Van drie andere spelers – Hossam Ghali, Jean Carlos Dondé en Danko Lazovic – zitten de eerste twee niet eens in de dug-out. Voor Peter van den Berg lijkt nu eveneens een reserverol weggelegd. In tegenstelling tot PSV hield Feyenoord deze zomer niet de hand op de knip. Dat kon ook moeilijk, want vier dragende krachten vertrokken: Van Hooijdonk, Kalou, Emerton en Bosvelt. De scouting en de technische staf konden de vacatures die deze spelers achterlieten niet adequaat opvullen.

In het huisorgaan van de club vraagt Van den Herik zich af waarom Lazovic, die zes miljoen euro kostte, voordat hij een maand geleden geblesseerd raakte zo weinig in actie kwam. Van Marwijk stelde hierover al eerder dat hij de Servische spits voor de toekomst aan zijn selectie heeft toegevoegd. Aanvankelijk probeerde hij Lazovic te laten spelen in een driespitsensysteem met Kuijt en Buffel, maar dat was geen succes.

Feyenoord investeerde verder in de Egyptenaar Ghali. De middenvelder schijnt door de verbintenis die hij kreeg in Rotterdam-Zuid wat overmoedig te zijn geworden. Hij stond bij internationale scouts bekend als een speler die exorbitant gedrag kan vertonen. Feyenoord was daar kennelijk niet van op de hoogte. De technische staf had zich er op z'n minst in kunnen verdiepen na de ervaringen die Ajax heeft opgedaan met het enfant terrible Ahmed `Mido' Hossam.

Jean Carlos Dondé heeft welgeteld één keer meegetraind met de selectie van Feyenoord. De Braziliaan is vastgelegd tot 2007. Sinds die ene kennismaking is van `Jean' weinig meer vernomen. Volgens technisch directeur Rob Baan heeft hij aanpassingsproblemen.

Met zijn kritiek heeft Van den Herik vooral de falende scouting en het mislukte aan- en verkoopbeleid van zijn eigen club aan de kaak gesteld. Wellicht was het eerder zijn bedoeling een klimaat te creëren voor het ontslag van Van Marwijk en/of Baan. Al noemt hij dit duo niet expliciet bij naam als het gaat om de huidige sportieve malaise bij Feyenoord. Het zou wel verklaren waarom hij vragen stelt waarvan hij de antwoorden al weet. Van Marwijk: ,,Dat begrijp ik ook niet. Toch zie ik het niet als een aanval op mij persoonlijk.''

In elk geval was het geen chique methode van de voorzitter om zo in het openbaar zijn ongenoegen te ventileren. De vraag dringt zich bovendien op in hoeverre Van Marwijk debet is aan de terugval van Feyenoord. In het aan- en verkoopbeleid moet de oefenmeester, die vorig jaar nog met de Rotterdamse club de UEFA Cup won, afwachten wat Baan en zijn scouts hem als alternatieven bieden wanneer een aantal steunpilaren uit zijn selectie wordt weggerukt.

De technische staf van Feyenoord – en dus die van Van Marwijk – vergiste zich in 2000 tijdens een korte stage in het talent van de Braziliaan Ricardo Oliveira, die nu schittert bij Valencia. Hij was toen te koop voor een paar miljoen dollar. Ook de Amerikaanse doelman Tim Howard werd in De Kuip afgetest, maar staat momenteel onder de lat bij een van de beroemdste clubs ter wereld, Manchester United. Verder liet Feyenoord Said Boutahar van satellietclub Excelsior vertrekken naar RKC, waar hij onder trainer Martin Jol wel gedijt.

In het Feyenoord-orgaan stelt Van den Herik zijn eigen beleid niet ter discussie. Als hij vindt dat Van Marwijk voortijdig moet vertrekken – zijn contract loopt medio 2004 af – komt hij daar wat laat achter. Afgelopen zomer kon en wilde Van Marwijk nog in dienst treden bij Schalke 04.

De voorzitter van Feyenoord eist dat het eerste elftal van zijn club tweede wordt in de competitie en de Champions League haalt. De achterstand op PSV bedraagt momenteel negen punten. Het geploeter van Feyenoord tegen Vitesse bevestigde nog eens dat de tweede plaats geen realistisch streven is. Op de verlaten tribunes in De Kuip waren overigens geen spandoeken waar te nemen die het vertrek van Van Marwijk tot doel hadden. Het was wel tekenend dat de seizoenkaarthouders voor dit bekerduel niet apart een kaartje wilden kopen. Feyenoord straalde weinig bezieling uit en won door een bevlieging van Lurling die zomaar door de defensie van Vitesse mocht slalommen.

Van Marwijk toonde begrip voor het zwakke optreden van zijn team. ,,Door de nederlaag zaterdag tegen FC Twente heeft het elftal een enorme tik gekregen. Daardoor speelde de ploeg verkrampt. Vanavond was het een kwestie van overleven en dat is gelukt.''

Feyenoord 1

Vitesse 0

Ruststand 1-0. 37. Lurling 1-0. Schds: Jol. Tsch: 10.000.

    • Erik Oudshoorn