VOORKEUR THEATER

La Musica Twee

Op de dag van hun echtscheiding ontmoeten de ex-partners elkaar in de foyer van een hotel. Ze zijn van elkaar bevrijd maar hun liefde brandt nog altijd door. Het stuk La Musica Twee van Marguerite Duras ging in 1991 in een achttiende-eeuwse kerkje in Westzaan in première. Acteur Jeroen Willems en actrice Betty Schuurman hernemen na twaalf jaar deze voorstelling; het resultaat is prachtig. In een sublieme stilering, geregisseerd door Paul Koek en Johan Simons, bespreekt het tweetal hun falende liefde. Het decor bestaat uit meubilair in verschillende stijlen. In het begin zitten de ex-geliefden ver van elkaar en gaandeweg de voorstelling zoeken ze elkaar op. Betty Schuurman acteert in zuiver, stil spel. Met mooie gebaren drukt ze de wanhoop van haar personage uit. Jeroen Willems speelt de man - een succesvol architect - met een fascinerende stijl die heen en weer schiet tussen hardheid en mededogen. De onmogelijkheid van liefde is een telkens terugkerend thema in het werk van de Franse schrijfster Marguerite Duras, zoals in het wereldberoemde script voor de film Hiroshima, mon amour. Hoewel La Musica Twee een huwelijksdrama is, heeft het niets van de vergelijkbare drama`s, als bijvoorbeeld Who's Afraid of Virginia Woolf? De twee acteurs spelen prachtig hun verlangen om de falende liefde te begrijpen; ze verwijten elkaar niets, ze schreeuwen niet, ze denken met elkaar mee om toch iets van hoop te vinden.

NUHR

Over de top, het nieuwe cabaretprogramma van NUHR is een verzameling ultrakorte, hoge-snelheidsscènes vol verbaal spierballenvertoon en zwartgallige grappen over het einde der tijden, met een pulserend geluidsspoor. Peter Heerschop, Viggo Waas en Joep van Deudekom treden aan als vier mannen in lange jassen, als de strenge handhavers van normen en waarden en zero tolerance in de stedelijke jungle van tegenwoordig. Over de top zindert van energie.

T/m 18 dec Amsterdam, Kleine Komedie. Tournee t/m 27 mei. Inl 020-6240534 of www.nuhr.net.

Pygmalion

In de regie van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel is het toneelstuk Pygmalion van Shaw eerder een tragedie dan een blijspel. De musicalversie ervan heet weliswaar My Fair Lady en eindigt gelukkig, in werkelijkheid vinden het onschuldige bloemenmeisje Eliza Doolittle en de taalprofessor Henry Higgins elkaar nooit.

Lotje van Lunteren is een talentvolle Eliza; Higgins wordt om beurten vertolkt door Yorick Zwart of Martijn de Rijk.

18-20 dec Groningen, Machinefabriek, 21-24 dec Stadsschouwburg Inl 050-3113388 of www.nnt.nl

De Strijd om de Ring

Frank Groothof behandelt Wagners Ring des Nibelungen zoals hij alle opera's behandelt die hij de afgelopen jaren met veel flair aan een jong publiek voorstelde. Hij bewerkt het verhaal, laat Nederlandse liedteksten schrijven en giet de muziek met de paplepel mee naar binnen. Het verhaal zit stevig verpakt in een raamvertelling over twee spelende broertjes. Deze typische Groothof productie is een ietwat rommelig acteerfeestje met zeer veel spelplezier.

19 dec Hoorn, Parkschouwburg. 21 dec Breda, Chassé Theater. 26 dec Alkmaar, De Vest. Inl 0299-621462 of www.frankgroothof.nl

18 t/m 23/12 Amsterdam, Frascati. Inl 020-6266866 of www.zthollandia.nl.