VOORKEUR FILM

The Return of the King

De fans van The Lord of the Rings kunnen gerust zijn. Het derde en laatste deel, 3 uur en 21 minuten lang, is een waardig slot van een magistrale trilogie. Regisseur Peter Jackson wandelde bij deel I een goeddeels onontgonnen gebied van de digitale cinematografie binnen en ruim negen uur film later kunnen we vaststellen dat hij er niet alleen heelhuids uit is gekomen, maar dat hij het gebied ook toegankelijk heeft gemaakt voor volgende filmmakers. De drie delen Lord of the Rings zijn een mijlpaal in de filmgeschiedenis geworden. Jackson laat beelden zien zoals die nog nooit te zien zijn geweest, en niet omdat hij ermee wil opscheppen, maar omdat hij de wereld wil herscheppen die hij bij lezing van Tolkiens trilogie voor zich zag. Hij doet dat bijna maniakaal precies en met een beheersing van de techniek die meesterlijk is. Er is niet bij te houden waar live action overgaat in digitale manipulatie. Net als in deel II bestaat het grootste deel van deel III uit imposante, lange oorlogsscènes. Voor de dialogen hoef je niet naar The Return of the King. Het is kijken kijken kijken, met je mond open en je hart in je keel.

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Andy Serkis, Ian McKellen, Orlando Bloom, Sean Astin, John Rhys-Davies, Liv Tyler. In 23 bioscopen.

Polleke

Bijna iedereen is elf geweest of moet het nog worden en dus is Polleke een film voor bijna iedereen. Ineke Houtman is erin geslaagd een film te maken die zowel vertederend als spannend is. Polleke is een verfilming van de boeken van Guus Kuijer over een eigengereid meisje van elf en een variant op Romeo en Julia. Polleke is verliefd op Mimoun, maar die mag van zijn familie niet met haar omgaan, omdat hij later met een Marokkaans meisje moet trouwen.

Regie: Ineke Houtman. Met: Liv Stig, Mamoun Elyounoussi, Halina Reijn. In meer dan 12 theaters.

Grimm

In Grimm, de nieuwe film van Alex van Warmerdam maken we kennis met een bozige, in plaats van een verbaasde regisseur. Een die Nederland achter zich liet en zag dat het in het Verenigd Europa ook om seks, vlees en enge mannen draait, maar griezeliger en gruwelijker dan bij ons. Het is een roadmovie waarin een verwantschap wordt gelegd tussen Van Warmerdams Hollandse hyperabsurde realisme en het Spaanse magisch-realisme.

Regie: Alex van Warmerdam. Met: Jacob Derwig en Halina Reijn. In Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Utrecht.

Capturing Friedmans

Gruwelijk fascinerende documentaire over een Amerikaanse gezin - vader, moeder en drie zoons uit het stadje Great Neck, Long Island. Vader was leraar, moeder binnenhuisarchitecte. De vader en de jongste zoon worden eind jaren tachtig beschuldigd van het verkrachten van tientallen jongens. De homemovies van de Friedmans geven een heel ander beeld van hun leven dan de mediahysterie rondom het seksschandaal.

Regie: Andrew Jarecki. Amsterdam: Filmmuseum Cinerama, Kriterion. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Love Actually

Richard Curtis schreef scenario's voor films die jubelen, zoals Four Weddings and a Funeral en Notting Hill. Love Actually is de eerste film die hij ook regisseerde en die koperblazers inzet om de hele wereld te laten weten dat `Love is all around'. De beste Britse acteurs verzamelden zich om mee te doen aan dit mozaïek, met talloze verhaallijnen en personages en waarin de liefde soms toch nog onverwachte vormen aanneemt.

Regie: Richard Curtis. Met: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Alan Rickman, Billy Bob Thornton. In: 46 bioscopen.

Finding Nemo Na insecten (A Bug's Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen en haaien aan de beurt om met behulp van computeranimatie tot leven te komen. Met Finding Nemo levert Pixar Studio's opnieuw een topstuk op animatie-gebied af. Twee anemoon- of clownvissen, vader Marlo en zoon Nemo, worden van elkaar gescheiden. Nemo komt in een aquarium en vader Marlo zoekt samen met doktersvis Dolly de oceaan af naar zijn zoon.

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich. In meer dan 109 theaters (Ned) en meer dan 71 theaters (ondertiteld).