VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Fischli & Weiss

Gestapelde pallets, emmers met verf, plastic kinderlaarsjes, een gettoblaster, vieze koffiebekers, een elektrische boor, willekeurig neergezette sokkels. Hier wordt aan een volgende tentoonstelling gewerkt. Denk je, totdat het oog blijft haken aan een detail. Die sigarettenpeuken in hun asbak zijn erg stijf van vorm. De textuur van de pallets is op de een of andere manier te zacht. Alles, tot en met het afval in de afvalbak, is nauwkeurig nagemaakt. Het is werk van de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli (1952) en David Weiss (1946), nu te zien in museum Boijmans Van Beuningen. Ongeveer vijftig jaar geleden schreef een Amerikaanse criticus spottend dat galeriehouder Leo Castelli alles kon verkopen, zelfs blikjes bier. Hierop liet Jasper Johns (schilder) bierblikjes afgieten in brons en schilderde de etiketten na en werd Andy Warhol beroemd met zijn fake Brillo-dozen. Robert Gober vervaardigt replica's van voorwerpen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn en past ze toe in installaties. In de drie zalen in het museum maakten Fischli en Weiss, die sinds 1979 samenwerken, drie grootschalige installaties. De werken zijn niet af, ook al zijn de kunstenaars er meer dan tien of vijftien jaar mee bezig. De installaties zijn voortdurend in wording; in feite zijn het almaar uitdijende verzamelingen van dingen. De drie installaties zijn samen een indrukwekkend en zeer goed doordacht geheel. Op een lichtvoetige manier weet het duo een omkering van de geijkte manier van kijken naar de wereld en naar kunst, te bewerkstelligen.

Peter Fischli en David Weiss tot 8 febr in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Diza 10-17u, zo 11-17u.

Jacob Maris

In het Teylers Museum is een overzichtsexpositie met zo'n zestig schilderijen en aquarellen van Jacob Maris (1837-1899): prachtig los geschilderde, sfeervolle landschappen vol meesterlijk getroffen licht- en kleureffecten. Tijdens een verblijf in Parijs in 1865-1871 doet zich in Maris' werk de invloed gelden van de landschapschilders uit de School van Barbizon. Maar ook de Hollandse Gouden Eeuw blijft hij trouw. Later in Den Haag richtte Maris zich ook op stadsgezichten.

Jacob Maris (1837-1899) t/m 8 febr in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u, zo 12-17u.

Martin Kippenberger

Martin Kippenberger (1953-1997) was een alleskunner, anarchist en provocateur. In één onophoudelijke stroom produceerde hij schilderijen, sculpturen, installaties, teksten, tekeningen en architectuurmodellen. In het Van Abbemuseum is op een overzichtsexpositie te zien hoe virtuoos hij was, hoe gretig hij de kunst naar zijn hand probeerde te zetten en hoe gepassioneerd hij op zoek was naar de waarheid hoewel hij wist dat die niet bestond.

Overzichtstentoonstelling Martin Kippenberger tot 1 febr Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u.

Niek Kemps

Al jaren droomt beeldend kunstenaar Niek Kemps (1952) van een verborgen museum, een geheime plek waar de mooiste kunstschatten zich schuilhouden voor de buitenwereld. In het Centrum Beeldende Kunst in Dordrecht geeft Kemps een voorproefje. Via enorme doeken met fotografische afbeeldingen transformeerde hij de expositieruimte tot een architectonische installatie vol ingenieuze doorkijkjes. Behalve zijn eigen recente beelden zijn ook werken van 20 collega's te zien.

Niek Kemps, Cross eyes t/m 17 jan Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Johan Barthold Jongkind tot 18 jan Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u; Ron Mueck, beelden t/m 18 jan De Hallen, Grote Markt 16 Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u; Negerplastieken & Moderne Meesters. Carel van Lier 1897-1945 t/m 31 jan Mus Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87. Di-vr 10-17u, za en zo 11-17u; 100 jaar Dolf Henkes t/m 1 febr Mus Boijmans van Beuningen, Chabot Museum, Schielandshuis en Maritiem Museum, R'dam; Magic Pencil. Hedendaagse Britse kinderboekillustraties t/m 4 jan Gemeentemus Helmond, Kasteelplein 1. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u.