Tweemaal levenslang conciërge

Ian Huntley (29), een Britse schoolconciërge, is gisteren tot tweemaal levenslang veroordeeld voor de moord op de tienjarige meisjes Jessica Chapman en Holly Wells in Soham, in de zomer van vorig jaar.

Maar het proces, waarin het land de weken tussen vrees en hoop over de onvindbare vriendinnen in hun Manchester United-shirts herbeleefde, kreeg een bitter vervolg. De juryleden wisten dat Huntley in het verleden was beschuldigd van verkrachting, maar die klacht was later ingetrokken. Gisteren werd duidelijk dat hij bij de politie al jaren bekend stond als `seksueel roofdier'. Tegen hem was acht keer eerder een klacht ingediend voor seksueel misbruik van jonge vrouwen en minderjarige meisjes, onder wie een elfjarig meisje in 1997. Dat leidde nooit tot een rechtszaak, onder meer doordat zijn vriendin hem een alibi gaf. De informatie mocht niet worden onthuld bij het proces om de jury niet te beïnvloeden.

David Blunkett, minister van Binnenlandse Zaken, beloofde gisteren een onderzoek naar hoe het kon dat iemand met zo'n dossier door de screening kwam tijdens zijn sollicitatie als conciërge. De school, het Soham Village College, kreeg destijds te horen dat er geen dossier over hem was. De politie heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt bij het antecedentenonderzoek en de jacht op de moordenaar. Leslie Chapman, Jessica's vader, zei dat Huntley ,,een tikkende tijdbom was'' en dat de meisjes ,,het ongeluk hadden op de verkeerde tijd en plaats te zijn''. ,,Zijn levenslange straf begint vandaag, die van ons begon in augustus.''

Huntleys vriendin, Maxine Carr (26) die helper was in de klas van de meisjes, kreeg 3,5 jaar cel. Ze heeft volgens de jury het recht gehinderd door Huntley een vals alibi te geven. Ze werd vrijgesproken van medeplichtigheid. Haar verhoor leidde tot een van de meest dramatische momenten in het proces, toen ze over haar ex-minnaar uitriep: ,,Ik zal niet de schuld krijgen voor wat dat ding daar in de getuigenbank mij of die kinderen heeft aangedaan.'' De meisjes werden vermist op 4 augustus 2002, waarna een speurtocht begon die na twee weken eindigde met de vondst van hun lichamen in een greppel bij een militaire basis, waar Huntley regelmatig vliegtuigen ging spotten. Huntley had geprobeerd hun lichamen te verbranden en verbrandde ook hun kleren. Aanvankelijk slaagde hij erin met gespeelde bezorgdheid en door zogenaamd mee te zoeken de politie op een dwaalspoor te brengen, hoewel al snel duidelijk was dat hij de laatste was die ze levend had gezien.

Ter zitting zei Huntley dat de meisjes door een ongeluk waren omgekomen. Hij zou Holly in zijn badkamer hebben geholpen met een bloedneus, toen ze uitgleed en in een vol bad viel. Ze verdronk omdat hij eerst geprobeerd had Jessica te laten ophouden met gillen door haar mond te bedekken. Toen de kinderen dood waren, raakte hij naar zijn zeggen in paniek omdat hij ,,bang was wat de mensen zouden denken'' en besloot zich van de lichamen te ontdoen. De aanklager liet hiervan niets heel en maakte aannemelijk dat Huntley de meisjes zijn huis had ingelokt, mogelijk met een seksueel motief, en dat hij daarna probeerde zijn sporen uit te wissen. ,,U bent de enige die weet hoe en waarom u die twee meisjes hebt vermoord'', zei rechter Moses in zijn vonnis. ,,En de tranen die u liet waren alleen voor uzelf.''