TotalFinaElf mag proefboren naar gas onder Tjeukemeer

TotalFinaElf mag proefboren naar gas onder het Tjeukemeer.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Skarsterlân zag gisteren geen reden de in juli 2002 afgegeven vergunning voor de bouw van een boortoren in te trekken.

De gemeente is fel tegen de boringen en had gehoopt op basis van steekhoudende argumenten in bezwaarschriften van bewoners de vergunning te kunnen intrekken. Dat bleek echter niet het geval. Wethouder D. Hylkema hoopt wel dat er bij het Tjeukemeer nooit daadwerkelijk gas zal worden gewonnen.

Probleem voor de gemeente is de Mijnbouwwet. Die geeft ruimte voor de proefboringen. Steekhoudende argumenten om de proefboring tegen te houden, bijvoorbeeld grote schade aan het milieu, hebben de gemeente en de inwoners niet kunnen vinden.

Oliemaatschappij TotalFinaElf heeft vijftien maanden de tijd om bij Doniaga een toren van vijftig meter hoog te bouwen, te boren en de toren af te breken. Tussentijds mag zij in het broedseizoen drie maanden niet boren.

,,Maar wij hopen dat de resultaten van het proefboren argumenten opleveren waardoor we eventuele daadwerkelijke gaswinning kunnen tegenhouden. Het boren veroorzaakt veel maatschappelijke onrust en het Tjeukemeer is een natuurgebied waar we af moeten blijven'', aldus Hylkema.