Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het onderzoek van het ministerie van Defensie naar hersenafwijkingen van getraumatiseerde militairen. Het gaat om mensen die tijdens hun uitzending levensbedreigende ervaringen hebben opgedaan. En een reactie van staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap. Ned.2, 18.22-19.05u.

Netwerk. De Iraniër Bozorg Mahmoody vertelt zijn verhaal over de gijzeling in de jaren tachtig van zijn Amerikaanse ex-vrouw Betty Mahmoody en dochter waarover zijn vrouw het boek Not without my daughter schreef en beroemd werd. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Onder meer een reportage uit Harlem in New York over popster Michael Jackson die officieel in staat van beschuldiging is gesteld voor seksueel misbruik van kinderen. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Studio Sport document: Een sterke band. Zie tv-vooraf. Ned.2, 20.45-21.47u.

Reporter: De macht in Nederland. Over 25 machtigste mensen uit het bedrijfsleven, parlement, departementen, kabinet en het koningshuis. In samenwerking met het blad Binnenlands Bestuur werden 189 mensen geënquêteerd over wie de macht in Nederland heeft. Ned.3, 21.18-22.00u.

De andere oorlog. Over de Amerikaanse kruistocht tegen abortus. Daarvan worden vooral vrouwen in ontwikkelingslanden het slachtoffer, maar ook in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse beleid blokkeert een goede voorlichting over voorbehoedsmiddelen en de verstrekking daarvan. Hierdoor raken nog meer vrouwen dan voorheen ongewenst in verwachting. Ned.1, 23.05-0.03u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is oud-minister en voorzitter van de Raad voor Cultuur Winnie Sorgdrager. Zij schreef het boek Zonde, zeden en strafrecht. Verder actrice Touriya Haoud en een optreden van Ricky Koole. RTL4, 22.30-23.30u.

KUNST & MUZIEK

Veronica in de ban van de ring. Special rond het de filmtrilogie Lord of the rings met beelden uit de drie delen en The making of: The return of the king. Met fragmenten van de filmlocaties in Nieuw Zeeland, hoofdrolspelers en een kijkje achter de schermen bij de productie van dit epos. Veronica, 20.30-21.35u.

NPS Jazz: John Lee Hooker 1917-2001. Herhaling uit 2001 van het portret van blueslegende John Lee Hooker. Zijn levensverhaal wordt aangevuld door zijn ex-vrouw Maude, familieleden en musici. Ned.3, 23.50-0,42u.

Het uur van de wolf: www.aatveldhoen.com. Herhaling uit vorig jaar van het portret van de Amsterdamse kunstenaar Aat Veldhoen. Morgen, Ned.3, 14.02-14.55u.

FILM

The Green Mile (Frank Darabont, 1999, VS). In gevangenisdrama van de regisseur van The Shawshank Redemption wordt hoofdbewaker Tom Hanks geconfronteerd met een terdoodveroordeelde zwarte man (Michael Clarke Duncan) die twee meisje zou hebben vermoord en over bovennatuurlijke geneeskrachtige gaven beschikt. Zijn initialen zijn J.C. in deze christelijk geïnspireerde pulp. Net5, 20.30-23.55u., met reclame.

.Elisa (Jean Becker, 1995, Frankrijk). Eerste film van Becker sinds L'été meurtrier laat zangeres/actrice Vanessa Paradis schitteren als jonge femme fatale die behendig haar omgeving provoceert en op zoek is naar haar vader (Gérard Depardieu) die schuldig zou zijn aan de vroege dood van haar moeder. ARD, 0.50-2.40u., tweetalig.

Rasputin (Uli Edel, 1996, VS). Bij ons op video uitgebrachte televisiefilm werd onderscheiden met de Golden Globe voor het beste tv-drama. Alan Rickman als de `dolle monnik' Raspoetin die negen jaar lang de keizerlijke Romanovs (Ian McKellen en Greta Scacchi) terroriseerde met zijn bemoeizucht, onheilsprofetieën en slechte smaak. BBC1, 1.10-2.55u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van kunsthistorica Robbie DellAirahet vanuit de Faustkamer in het kasteel van Waardenburg onder andere een gesprek met Ad van Liempt, eindredacteur van Andere Tijden, het tv-programma over geschiedenis. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef & vertier. Cabaretier Freek de Jonge vertelt over cabaret en vergrijzing. Tevens tenor Nico van der Meel over zijn rollen in de Matthäus en Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.

De razende reporter. Slot van een drieluik over de landen die volgend jaar tot de EU toetreden. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.