Stijging euro naar record tegen dollar

De koers van de euro is vanmorgen verder gestegen naar een nieuwe recordwaarde sinds de Europese munt werd ingevoerd. De euro noteerde vanmorgen 1,2423 dollar.

Op de valutamarkt waren verschillende aanleidingen voor de aantrekkende euro. Vanmorgen bleek dat de Duitse Ifo-index, die voorloopt op de economische conjunctuur, in december veel sneller steeg dan verwacht. De index ging naar een waarde van 96,8, de hoogste waarde sinds januari 2001. Op de financiële markten werd dat opgevat als een teken dat de sterkere euro niet ten koste gaat van het economische herstel in Europa.

Het beleid van de Europese centrale Bank (ECB) was vanmorgen onderwerp van verwarring op de financiële markten. Jean-Claude Trichet, topman van de Europese Centrale Bank, zei in een interview dat zowel de Verenigde Staten als de eurozone naar een sterke munt streven. Chef-econoom en bestuurslid van de ECB, Otmar Issing, stelde gisteren dat het niveau van de euro vergelijkbaar is met het niveau tijdens de introductie. Issing benadrukte dat niet alleen de koers van de euro tegen de dolar, maar tegen die van het gemiddelde van alle voor de euro relevante munten moet worden gezien.

Eerder stelde het persbureau Market news van een interne bron binnen de ECB te hebben gehoord dat de centrale bank niet zal ingrijpen in de koers van de euro totdat die een nog veel hoger niveau van 1,35 dollar per euro heeft bereikt. Dat gerucht leek in tegenspraak met uitspraken van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) tegenover de Britse krant Financial Times, dat een snelle stijging van de euro een `risico' is voor de eurozone. Volgens een woordvoerder van DNB heeft Wellink zich evenwel enkel in algemene termen uitgelaten over wisselkoersen, en geen oordeel uitgesproken over de huidige waarde van de euro. Persbureau Reuters stelde dat Wellink vanmorgen in Frankfurt zei dat ,,een sterke euro in het belang is van de eurozone''. Op de vraag of de euro te sterk was en de euro-economie beschadigde, antwoordde Wellink `nee'.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie stelde echter in een vraaggesprek met het persbureau Bloomberg ,,niet de wens te hebben de euro verder te zien stijgen, omdat we al enige moeilijkheden hebben'' met het economisch herstel. Prodi zei echter ook geen voorstander te zijn van bemoeienis van de ECB met de wisselkoers van de euro, ,,omdat dit niet gepast is in een geciviliseerde financiële markt''.