Raes naar orkest in Rotterdam

Jan Raes (44) wordt directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij zal uiterlijk op 1 april beginnen, aldus interim-directeur Michel Verschuijl. Raes is sinds 2000 directeur van de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen. Volgens het Rotterdamse orkestbestuur heeft hij zich daar een veelzijdig manager getoond.

,,Raes heeft de artistieke, zakelijke en sociale kwaliteiten die passen bij de ambities van het orkest'', zegt Cees Maas, voorzitter van het orkestbestuur.

Raes wordt de opvolger van Rob Overman, die het orkest drie jaar leidde en in juli opstapte na problemen met de orkestgemeenschap. Overman wilde van het orkest een ondernemend, meer publieksgericht gezelschap maken. Het bestuur steunde zijn beleid, maar binnen het orkest ontstonden daarover diepgaande conflicten. Concertmeester Kees Hülsmann vond dat het orkest afgleed, en verdacht daarop de orkestdirectie hem te willen ontslaan. De Ondernemingsraad, later ook de staf, zegden het vertrouwen in de directie op.

Na Overman nam in september ook artistiek manager Asadour Santourian zijn ontslag. Aan zijn opvolging wordt in overleg met Raes gewerkt. Verwacht wordt dat de nieuwe staf voor de zomer voltallig is.