Pim Fortuyn krijgt niet als enige een zaal

Naast een Pim Fortuyn-zaal en een Hans van Mierlo-zaal krijgt de Tweede Kamer volgend jaar ook een Jan Terlouw-zaal en een Ien Dales-zaal. Dat heeft het presidium (het dagelijks bestuur van de Kamer) gisteren besloten.

Met name de Pim Fortuyn-zaal zorgde enkele weken geleden voor nogal wat commotie. In november wees de kunstcommissie van de Tweede Kamer het verzoek van de LPF-fractie af om een zaal naar Fortuyn te vernoemen. Normaal gesproken komen namelijk alleen politici in aanmerking die in de Kamer hebben gezeten. Maar de Kamer besloot, in afwijking van de gangbare regels, dat de vorig jaar vermoorde politicus wel degelijk in aanmerking kwam voor een zaal-vernoeming.

De LPF en de PvdA mochten elk één zaal naar een politicus vernoemen, D66 mocht twee namen bedenken.

De D66-fractie had al een vertrek vernoemd naar oud-parijleider en oprichter, Hans van Mierlo en kiest er nu voor ook de andere zaal naar een oud-partijleider te noemen, Jan Terlouw, die van 1973 tot 1982 partijleider was. Terlouw zat van 1977 tot 1982 in de Tweede Kamer.

De PvdA vernoemt een zaal naar Ien Dales, de in 1994 overleden minister van Binnenlandse Zaken. Dales was van 1982 tot 1987 lid van de Tweede Kamer.

De zalen komen in het nieuwe deel van de Tweede Kamer, aan de overkant van het Plein, dat komend voorjaar open gaat. In dat gebouw komen onder meer de onderzoeksinstellingen van de Tweede Kamer en enkele ambtelijke diensten.