Onderzoek transactie TROS Curaçao

De TROS heeft vorig jaar een buitenlandse vennootschap gefinancierd die op Curaçao het commerciële radiostation TROS Paradise uitbaat. Het Commissariaat voor de Media onderzoekt de transactie.

Volgens het commissariaat, de toezichthouder van het omroepbestel, is de transactie mogelijk in strijd met de Mediawet. De wet bindt de activiteiten van publieke omroepen aan strikte regels. De TROS zegt dat het geld geleend is aan het radiostation. Om hoeveel geld het gaat, wil de omroep niet zeggen.

Verantwoordelijk commissaris I. Brakman (financieel toezicht) zegt ,,enorme vraagtekens'' te hebben bij de transactie, waarvoor de TROS geen toestemming gevraagd heeft aan het commissariaat.

Onderdeel van de overeenkomst blijkt ook een optie die de TROS heeft genomen op veertig procent van de aandelen van Radio Paradise NV, zo bevestigt directeur J. Visser van Radio Paradise. De TROS levert bovendien programma's voor het radiostation.

Het bedrag dat de TROS heeft betaald, staat niet in het openbare jaarverslag van de omroep. Volgens een woordvoerder van de TROS betreft het een ,,verenigingskwestie''. ,,We wachten de brief van het commissariaat met vertrouwen af. We zullen dan ook graag meer informatie verstrekken aan het commissariaat'', aldus de woordvoerder.

Het commissariaat heeft de transactie aangetroffen in financiële stukken over 2002 die de TROS ter controle heeft ingeleverd. De TROS, maar ook NOS, AVRO en VPRO, worden aan een ,,volledig dossieronderzoek'' onderworpen. De omroepen zijn willekeurig gekozen, zegt Brakman.

De TROS tekende eind vorig jaar een contract met het Nederlands/Engelstalige Radio Paradise. Volgens directeur Visser is een deel van het geld van de TROS gebruikt voor het verhuizen naar een nieuwe locatie bij de haven van Willemstad, waar twee radiostudio's gebouwd werden. Sindsdien heet de zender TROS Paradise.

De TROS wijst erop dat de omroep tot nu toe geen aandeelhouder is van het bedrijf op Curaçao. Volgens Brakman kan de geldinjectie of lening toch in strijd zijn met de publieke doelstellingen. De Mediawet kent nevenactiviteiten van omroepverenigingen, hoofdactiviteiten en verenigingsactiviteiten. ,,Ik zie vooralsnog niet dat het past binnen die drie mogelijkheden'', aldus Brakman. Volgens de TROS betreft het een verenigingskwestie. Brakman: ,,Verenigingsactivieiten dienen nodig te zijn voor het democratisch functioneren van de vereniging. Daar gaat het in deze kwestie dus niet om.''

De TROS maakte vorig jaar bekend dat het ook een samenwerking zou aangaan met televisiestation Téle Curaçao. Dat gaat volgens een woordvoerder niet door. Ook een eventuele overname van de Amsterdamse zender AT5 is van de baan.

    • Joep Dohmen