OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Rembrandt

In de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam opent zaterdag De Meesterwerken, een presentatie van de mooiste schilderijen, sculpturen, historische voorwerpen en toegepaste kunst uit de eigen collectie. Naast De Nachtwacht van Rembrandt hangen er o.m. topstukken van Vermeer, Steen en Hals, de poppenhuizen zijn door de selectie gekomen, evenals het mooiste Delftse aardewerk en zilver van edelsmeden als Van Vianen.

De Meesterwerken, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Vanaf 20 dec. Dag 9-18 u. gesl op 1 jan. Inl 020-6747047.

THEATER

Twaalfde Nacht

Voor de jaarlijkse familievoorstelling heeft het Ro Theater de hulp ingeroepen van Vlaamse regisseur Jo Roets en zijn groep Laika. Zij brengen Shakespeare's liefdeskomedie De twaalfde nacht, een doldwaze kluwen van liefdeslijnen, persoonsverwisselingen, travestie en gele kousen. Met liefdesaria's van Puccini, Verdi en Händel.

Première 20 dec Rotterdamse Schouwburg. Aldaar t/m 4 jan. Tournee t/m 19 mrt. Inl 010-411 8110 of www.schouwburg.rotterdam.nl.

FILM

The Lord of the Rings III

De trilogie van The Lord of The Rings is af. Deel III, The Return of the King, is in 190 bioscopen te zien. In een aantal steden wordt ook een Lord of The Rings marathon georganiseerd (A'dam, Rdam, Utrecht, Den Haag, Scheveningen, Eindhoven, Helmond, Groningen). Inl www.pathe.nl. Bioscoop CineStar in Enschede vertoont op 16 en 17 december op beide dagen de hele trilogie. In een aantal restaurants kan een speciaal LOTR-menu worden besteld.

Inl www.cinestar.nl

DANS

UK Innercity

Garage is uit en Urban is in als nieuwe dansstroming, aldus de organisatie van Innercity dat bij de 6de editie nieuwe aandacht schenkt aan rap, dancehall, r&b en Latin beat naast de gebruikelijke opverdosis techno en trance. Het laatste mega-dansfestijn van het jaar brengt optredens en dj-sets van Tiësto, Paul van Dyke, Sven Väth, Futureshock, Felix da Housecat e.a.

20 dec RAI, Amsterdam.

MUZIEK

Mahler

Jaap van Zweden begon in 1998 een eigen Mahlercyclus rond kerst bij het Orkest van het Oosten, waarvan hij eerste dirigent is. Na de symfonieën nrs. 1, 2, 4, 5 en 6 leidt hij nu Blumine, het later geschrapte tweede deel uit de Eerste symfonie, en de Sieben Lieder aus letzter Zeit. Solist is bariton Geert Smits.

17/12 Nw.Buitensociëteit, Zwolle; 18/12 Rabotheater e.v. Inl 053-4878700 of www.orkestvanhetoosten.nl

CIRCUS

Groot Kerstcircus

In een tentencomplex op het Malieveld is tot en met 4 januari het Groot Kerstcircus Den Haag te bezoeken. In deze vijfde editie zullen onder meer de magiër Hans Klok optreden evenals de beroemde Spaanse clown Toni Alexis. Verder een groot aantal Russische topartiesten die met hun tenten en wagens op tournee zijn. In het circus nieuwe stijl speelt behalve veel humor, ook rock en poëzie een centrale rol.

www.ruscircus.nl Den Haag, Malieveld, 17 december t/m 4 januari 2004. Reserveren 0900-1122333 (euro 0,45 p/m). Of bij grote postkantoren.