Mogelijk chloor in Gronings water

Het Waterbedrijf Groningen gaat deze winter mogelijk chloor toevoegen aan het drinkwater om te voorkomen dat een vogelpoepbacterie in het leidingwater terechtkomt. Ongeveer 100.000 huishoudens in de stad Groningen, Haren en een deel in de kop van Drenthe (ongeveer 250.000 mensen) kregen vandaag een brief thuisgestuurd van het bedrijf, waarin de maatregel wordt aangekondigd.

In tijden van vorst trekken duizenden aalscholvers, ganzen en andere vogels naar het enkele hectares grote watermengbekken bij De Punt van het waterbedrijf, omdat dit open en in beweging blijft. In hun ontlasting zit de bacterie Campylobacter, aldus woordvoerder Frits Vos van Waterbedrijf Groningen. ,,We zien nu al dat deze bacterie in het waterbekken toeneemt. In normale omstandigheden haalt de zuivering haar eruit.'' Als de norm wordt overschreden zal aan het drinkwater een minimale hoeveelheid chloor worden toegevoegd. De aanwezigheid van Campylobacter kan diarree veroorzaken. Vos beklemtoont dat de bacterie nu niet in het drinkwater zit en ook niet uit de kranen zal komen.

In Nederland is de toevoeging van chloor aan leidingwater, in tegenstelling tot in andere landen, tegenwoordig zeldzaam. Het gebeurde in delen van Rotterdam en Den Haag, waar eveneens oppervlaktewater tot drinkwater wordt gezuiverd. De meeste Nederlanders krijgen echter gezuiverd grondwater, dat minder gevoelig is voor bacteriële infecties.

Volgens Vos is de hoeveelheid chloor zo klein, dat die nauwelijks te proeven is. ,,We hebben een maand geleden honderd klanten gevraagd watermonsters te proeven. Een derde proefde de toevoeging niet, een derde vond de smaak van het gechloreerde water juist beter en een derde vond het water wat bitter smaken.'' Toch gaf die laatste testgroep de waterkwaliteit nog een ruime voldoende, aldus Vos. Het waterleidingbedrijf in Groningen nam enkele jaren geleden ook al het besluit om het water van chloor te voorzien. De Inspectie van het ministerie van VROM heeft het waterbedrijf toestemming gegeven voor de chlorering. Deze zou niet schadelijk zijn voor het milieu of de volksgezondheid.