Kost voor sportpsycholoog

Van het adagium dat een man niet mag huilen trekken Cor van der Geest en zijn zonen Dennis (27) en Elco (23) zich niets aan. Ook niet als er een camera in de buurt is. De 58-jarige judotrainer en zijn judoënde kinderen stoppen zo veel emotie in hun sport, dat de documentaire Een sterke band over de drie Haarlemmers verplichte kost zou moeten zijn voor studenten (sport)psychologie.

Filmmaker Roel van Dalen heeft de drie familieleden onder andere gevolgd naar de wereldkampioenschappen in Japan, waar Dennis in de kleedkamer volschiet na de in zijn ogen onterecht verloren finale tegen de Japanner Muneta. Pa Cor kan het leed niet aanzien en weent mee; waarna vader en zoon elkaar troostend in de armen sluiten.

Of het nou gaat om de onderlinge gesprekken, de trainingen of de wedstrijden, de passie bij de Van der Geests is groot. En dan nog beklaagt vader Cor zich over zoon Dennis, die in zijn ogen niet bereid is ,,diep genoeg te gaan''. Het levert prachtige beelden op van een moeizame relatie, waarbij de bloedband en de gemeenschappelijke liefde voor judo overheerst.

Naast een intrigerend familieportret geeft de documentaire een confronterend beeld van topsport in Nederland. De trainingen van de jongens zijn Spartaans, de coaching van pa een fysieke en orale explosie van fanatisme, en de emoties na winst of verlies verpletterend primair. Het huiselijke tafereel van het gezin Van der Geest aan de maaltijd is bijna een dissonant in de film.

Het ultieme sportgeluk komt aan het slot van de film samen in beelden van de Europa-Cupfinale van hun club Kenamju. In de kleedkamer, halverwege bij een achterstand van 4-3 tegen het Duitse Abensberg, houdt Cor heen en weer lopend een peptalk waar je als kijker niet ongevoelig voor blijft.

Het resultaat: Kenamju wint alsnog de Europa Cup met Elco als winnaar van de beslissende partij in een hoofdrol. Cor danst door de zaal, springt op een stoel, steekt zijn armen in de lucht, terwijl de broers Dennis en Elco elkaar huilend in de armen vallen. Als de vader en de twee zonen kort daarna met de wanstaltig grote Europa Cup voor de camera's poseren is hun geluk zo intens, dat alle gereserveerdheid voor hun extreme hartstocht omslaat in begrip. Daar staan op dat moment drie mensen die volmaakt gelukkig zijn.

Een sterke band, NOS, Ned.2, 20.45-21.47u.

    • Henk Stouwdam