Koeman bitter na nederlaag in beker

Na de voortijdige eliminatie in de Champions League is Ajax ook uitgeschakeld in het nationale bekertoernooi. Voor eigen publiek verloor de voetbalclub uit Amsterdam gisteren met 1-0 van NAC Breda. Het enige doelpunt kwam in de 54ste minuut op naam van aanvaller Ali Boussaboun.

Ajax-trainer Ronald Koeman reageerde verbitterd na de uitschakeling, waardoor de vice-landskampioen nog slechts de reguliere competitie rest om het seizoen enige kleur te geven. Hij gaf aan dat hij na de winterstop keuzes zal maken in zijn elftal, omdat de ploeg volgens hem ,,voetballend te weinig brengt. We zullen heel veel moeten trainen op het spel zonder bal, want dat beheersen we op dit moment niet.''

Koeman noemde de omschakeling in zijn ploeg ,,dramatisch''. ,,Ons spel had in de eerste helft al afgestraft kunnen worden'', meende hij. ,,We liepen na de 0-1 vooral tegen onszelf te vechten. Als NAC de 0-2 had gemaakt, was dat zelfs verdiend geweest.''

Mogelijk worden enkele spelers het slachtoffer van de teleurstelling van Koeman. ,,Ik denk dat dat moet. We zijn op dit moment niet fris. Veel spelers zijn nog niet zo compleet als soms wel eens gesuggereerd wordt in de media. Het is allemaal niet zo fantastisch. We zijn heel erg kwetsbaar zonder bal.''

NAC Breda miste gisteren vier basisspelers, maar blijkt dit seizoen een ware plaaggeest voor de ploeg uit Amsterdam. In de competitie verloor Ajax tot dusver één keer, uitgerekend in Breda: 4-2. Koeman: ,,Blijkbaar heeft NAC de oplossing gevonden hoe tegen ons gespeeld moet worden.''

Gisteren nam het elftal van Ton Lokhoff in de eerste helft brutaalweg het initiatief tegen Ajax, dat met maar drie verdedigers speelde. Door die tactische ingreep kreeg NAC alle ruimte om aan te vallen. Met name de talentvolle Anouar Diba was een plaag voor de naar de linksbackpositie opgeschoven Julien Escudé. De rechtsbuiten liet de Fransman met technische hoogstandjes geregeld zijn hielen zien. Na rust werd Maxwell `belast' met de bewaking van Diba.

Behalve NAC drongen ook FC Utrecht en Feyenoord door tot de kwartfinales. Utrecht versloeg RKC Waalwijk (3-1), NEC was in een matig duel met 1-0 te sterk voor Heerenveen, dat zich voor eigen publiek opnieuw liet verrassen door de club uit Nijmegen. Voor de competitie had NEC met 2-1 gewonnen. Youssouf Hersi nam gisteren het enige doelkpunt voor zijn rekening. RKC moest tegen FC Utrecht al na 26 minuten met tien man verder, nadat verdediger Serginho Greene zijn tweede gele kaart had gekregen.

De loting voor de volgende ronde (speeldata 3 en 4 februari) gaf het volgende resultaat: PSV-NAC Breda, FC Utrecht-Heracles Almelo, FC Twente-Feyenoord en Sparta-NEC.