KLM blijft koninklijk en houdt kroontje

KLM mag ook na de overname door Air France het predikaat `koninklijk' en het daarbij behorende kroontje blijven voeren. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vanochtend bevestigd.

Na de overname van de luchtvaartmaatschappij door Air France dreigde de KLM het predikaat koninklijk kwijt te raken, omdat het bedrijf in buitenlandse handen overging en strikt genomen daardoor niet meer als volledig Nederlands kan worden beschouwd. ,,Maar het wegvallen van het kroontje is binnen KLM nooit een issue geweest'', zegt een woordvoerder desgevraagd. ,,Het was meer een hype in de media. Bij KLM heeft niemand zich over dit onderwerp opgewonden.''

De discussie over het kroontje werd echter aangezwengeld in de Tweede Kamer, waar werd geconstateerd dat wanneer een bedrijf in buitenlandse handen overgaat automatisch het predikaat koninklijk vervalt. Maar een echte zaak is er ook vanuit de politiek nooit van gemaakt. Ook omdat men wel door had dat er een praktisch probleem voor KLM zou ontstaan als het de merknaam zou moeten veranderen.

Formeel moest echter toestemming aan koningin Beatrix worden gevraagd om het kroontje te mogen blijven voeren. De koningin heeft positief op dat verzoek gereageerd volgens de KLM. Als de K uit de merknaam was weggevallen, zou KLM volgens de luchtvaartmaatschappij een probleem hebben gehad. Uit merkenonderzoek onder luchtvaartmaatschappijen bleek onlangs nog dat KLM een van de sterkste merken is. In combinatie met Air France wordt KLM de grootste luchtvaartmaatschappij in Europa.