Heineken daalt door dure euro

Heineken kreeg vanochtend een flinke tik te verwerken. De bierbrouwer vertelde financiële analisten dat de steeds duurder wordende euro het concern flink pijn doet. De valutaire risico's zijn voor het komende jaar voor de helft afgedekt, maar in 2005 is dat niet meer het geval. In dat jaar zou, als de euro dan nog 1,24 dollar waard is, de operationele winst 50 miljoen euro lager uitvallen. Heineken behaalt ongeveer 10 procent van de omzet in de Verenigde Staten.

Analisten en beleggers schrokken van deze opmerking: winstverwachtingen werden door de analisten teruggeschroefd, wat resulteerde in een koersdaling van bijna 2 procent tot 30,10 euro. In de loop van dit jaar heeft Heineken al 17 procent moeten inleveren.

Een andere daler was vanochtend het supermarktconcern Ahold dat eveneens bijna 2 procent (tot 5,83 euro) lager stond. Het concern maakte bekend dat de eerder bekendgemaakte aandelenemissie van 3 miljard euro volledig is afgerond. Verder is er een nieuwe kredietfaciliteit getekend van 300 miljoen dollar en 1,45 miljard euro. Volgens een analist kan Ahold zich nu definitief weer op de kernactiviteiten storten, maar de beleggers leken daar vanochtend minder vertrouwen in te hebben.

De daling van Ahold en Heineken was niet in lijn met de rest van de AEX-fondsen. De index van de Amsterdamse beurs stond vanochtend 0,4 procent hoger op 327,23 punten. Grootste stijger was uitgever Reed Elsevier die een koerswinst van 2,1 procent boekte.

Ook de Europese beurzen waren aan het eind van ochtend de weg omhoog ingeslagen. Nagenoeg alle graadmeters begonnen bij gebrek aan nieuws rond de slotstanden van gisteren, maar positieve ondernemers in Duitsland brachten via de zogeheten Ifo-index beleggers in een kooplustige stemming. In Frankfurt verbeterde de stemming toen bleek dat die Ifo-index op de hoogste stand in drie jaar uitkwam. De DAX-index noteerde tegen de middag een plusje van 0,2 procent. In Londen steeg de FTSE-100 0,7 procent en in Parijs was er een stijging van 0,5 procent voor de CAC-40.

Voor Van der Moolen blijven de problemen in de Verenigde Staten opspelen. Het beursbedrijf zakte gisteren al 12,6 procent nadat een groot pensioenfonds in de VS de onderneming had aangeklaagd. Vanochtend ging er nog eens 3 procent van de koers af, tot een waarde van 6,05 euro.