GALERIESELECTIE

PRETTY BABIES

Pakhuis Afrika is het laatste pakhuis aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam dat nog niet tot winkelcentrum, hotel of appartementencomplex is verbouwd. Momenteel huist het kunstenaarscollectief Pretty Babies, opgericht in 1999, in de enorme ruimtes van het gebouw. Op de eerste verdieping creëerden kunstenaars Jasper de Beijer en Willem Kramer een gezamenlijke walk-in sculpture, een installatie die Afrikaanse sferen oproept en zo herinnert aan de tijd dat het pakhuis vol lag met scheepsladingen uit verre landen.

Installatie van Jasper de Beijer en Willem Kramer. Pakhuis Afrika, Oostelijke Handelskade 19, Amsterdam. T/m 28 dec, do t/m zo 13-17u.

STEEL STILLMAN

De Amerikaanse kunstenaar Steel Stillman combineert op zijn tentoonstelling Echo kleine zwart-witschilderijen op houten panelen met grote muurschilderingen. Op de schilderijen worden details van meubels en interieurs geabstraheerd tot platte vlakken, die desondanks een sterk gevoel van diepte oproepen. Ook de muurschilderingen tonen delen van architectonische ruimtes, maar dan op veel grotere schaal. Ze laten bijvoorbeeld een hoek van een kamer of gang zien, die slechts uit grove stippen is opgebouwd. Zo ontstaan optische vlakken, die voor het oog van de toeschouwer lijken te dansen.

Schilderijen van Steel Stillman. Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam. T/m 4 jan, di t/m za 13-17u30.

PIETSJANKE FOKKEMA

Wie een bezoek brengt aan de tentoonstelling A room of one's own van Pietsjanke Fokkema, krijgt het gevoel op visite te zijn bij de kunstenaar. Over de gehele vloer van de galerie is de plattegrond van haar huis getekend, compleet met huisraad. Aan de wanden hangen tekeningen met huiselijke onderwerpen: zelfportretten van de kunstenaar en haar zoon, maar ook voorstellingen van meubels, planten en speelgoed. Fokkema begon tien jaar geleden met het tekenen van haar omgeving toen ze een nieuw atelier betrok. Lange tijd leidden deze persoonlijke tekeningen een verborgen bestaan, nu worden ze voor het eerst in deze context aan het publiek getoond.

A room of one's own, tekeningen van Pietsjanke Fokkema. Galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. T/m 31 jan, do t/m za 13-17u.

LORÉNE BOURGUIGNON

Lange tijd maakte Loréne Bourguignon louter zelfportretten – gefotografeerd, getekend of geschilderd. Vanaf 2000 begon ze met het maken van potloodtekeningen waarin ze haar eigen gezicht met dat van haar vader verbond. Deze werken leidden tot een serie grote schilderijen van androgyne koppen. In Galerie Phoebus toont Bourguignon nu een serie portretten van anderen. Met stevige, maar spaarzame lijnen zet ze zo een ruimtelijk, bijna transparant beeld van een persoon en zijn of haar stemming op het papier.

Tekeningen van Loréne Bourguignon. Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam. 21 dec t/m 18 jan, do t/m zo 12u30-17u30.

DANIEL EN GEO FUCHS

Flatland Gallery presenteert twee recente series van het Duitse fotografenduo Daniel en Geo Fuchs, Conserving en Famous Eyes. De eerste reeks, een trilogie, bestaat uit opnames van vissen, mensen en dieren op sterk water. Het duo kreeg toegang tot anatomische collecties en depots van natuurhistorische musea en legde daar de schoonheid vast van wezens die soms al meer dan driehonderd jaar geconserveerd waren in alcohol of formaldehyde. De tweede serie, Famous Eyes, bestaat uit diverse foto's van ogen van beroemdheden, onder wie David Copperfield, Chuck Close en Philippe Starck.

foto's van Daniel en Geo Fuchs. Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. T/m 24 jan, wo t/m za 13-17u.

EN VERDER

Foto's van Jan Koster t/m 1 febr in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; een keuze uit de kunstcollectie NOG t/m 1 febr in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; beelden van Jan van Munster t/m 1 maart in Galerie In Vorm, Schrijversstraat 7, Dordrecht; tekeningen en schilderijen van Kati Barath en C.A. Wertheim t/m 28 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; beelden van Marc Bijl t/m 25 jan in Casco, Oudegracht 366, Utrecht.