France Musiques

Ik mag hopen dat Jan Zekveld (Opinie, 7 december) zijn mening dat France Musiques behoort tot de beste Europese publieke zenders voor klassieke muziek niet op eigen ervaring heeft gebaseerd. Wij zijn door ons geregeld verblijf in Frankrijk voor klassieke muziek uit de ether op deze zender aangewezen en zijn tot een heel andere conclusie gekomen. De zender wordt bevolkt door presentatoren die niets liever doen dan hun eigen kennis spuien van de muziek die ze presenteren en min of meer aanverwante onderwerpen. Liefst doen zij dat nog met hun tweeën en een gast zodat ze langdurig door elkaar heen wauwelen. Wij hebben de zender al France OH gedoopt.

Ik ben begonnen bij te houden hoeveel er gepraat wordt, door elke keer als ik de radio aanzet te noteren `gepraat' of `muziek', kom ik tot een praatgehalte van 75 procent. Voor de ten gehore gebrachte muziek geldt dat hiervan vaak slechts gedeelten te beluisteren zijn of stukken die worden `uitgefade' omdat er zo nodig weer gepraat moet worden. Daar komt nog bij dat het percentage moderne, experimentele en anderszins ongebruikelijke muziek relatief hoog ligt, zodat er slechts bij hoge uitzondering iets moois te beluisteren valt. Terug in Nederland zijn wij dan weer blij Radio 4, Klara en NDR3 te kunnen beluisteren. Moge de heer Zekveld ons ervoor behoeden dat Radio 4 zo'n kwaliteitszender als France Musiques gaat worden.

    • C. Bron