Financiën buigt niet in kwestie gouden aandeel

Het ministerie van Financiën ziet een rechtszaak voor het Europese Hof van Justitie over het zogenoemde gouden aandeel van de staat in KPN en TPG met vertrouwen tegemoet. ,,We laten het gewoon op een zaak aankomen'', aldus een woordvoerder van verantwoordelijk minister Zalm (Financiën).

Gisteren maakte eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) bekend de Nederlandse staat voor het Hof van Justitie te dagen wegens het gouden aandeel. Volgens Bolkestein is dat aandeel in strijd met het Europese Verdrag inzake het vrije verkeer van kapitaal. Een gouden aandeel geeft de houder daarvan een vetorecht over cruciale beslissingen als fusies of verkoop van bedrijfsonderdelen.

Financiën is het oneens met Bolkestein. ,,Wij beschouwen het gouden aandeel als een normaal instrument in het vennootschapsrecht'', zegt een woordvoerder van minister Zalm.

De aangekondigde gang naar het Hof komt voor Financiën niet als een verrassing. Al in februari stuurde de Commissie de staat een brief met daarin een oproep afstand te doen van de rechten die de staat wegens het gouden aandeel in KPN en TPG heeft. Toenmalig minister van Financiën Hoogervorst zei destijds pas op langere termijn van het gouden aandeel af te willen.

De staat heeft een aandeel van 19 procent in KPN en 34,8 procent in TPG. In het verleden heeft minister Zalm laten weten het gouden aandeel pas te willen opgeven als die belangen zijn teruggebracht tot onder de 10 procent. De woordvoerder van Zalm laat weten dat met name bij TPG ook goed gekeken wordt of het publieke belang voldoende is gewaarborgd. TPG heeft nog steeds een monopolie op de postmarkt.

KPN en TPG zijn in 1994 ontstaan uit de privatisering van de PTT. De beide betrokken bedrijven willen niet inhoudelijk reageren op de beslissing van Bolkestein de staat voor het Hof te slepen. Een woordvoerder van TPG zegt dat de beslissing van de eurocommissaris ,,in de lijn der verwachtingen ligt'' en dat het verder ,,aan de staat is''.

Een KPN-woordvoerder zegt dat ,,de staat altijd een goede aandeelhouder geweest is''. KPN heeft zch nooit gehinderd gevoeld door het grote belang van de overheid in het bedrijf. ,,De minister heeft altijd gezegd dat als er bijvoorbeeld bij een fusie of overname problemen zouden ontstaan door het overheidsaandeel, hij zich terug zou trekken uit KPN.''

Een rechtszaak voor het Europese Hof kan zeker anderhalf jaar duren. De Commissie denkt een goede kans te maken via de rechter het gouden aandeel van de Nederlandse overheid te kunnen verbieden. Eerder al veroordeelde het Hof de Britse overheid voor het gouden aandeel in luchthavenbedrijf BAA en de Spaanse overheid wegens zes staatsdeelnemingen.

Uit de verklaring van eurocommissaris Bolkestein bleek gisteren dat de Commissie vindt dat het publieke belang niet in het geding komt als de staat zijn gouden aandeel in beide bedrijven opgeeft. Dat was ook in de andere zaken die de Commissie voor het Hof bracht de belangrijkste reden de gouden aandelen te verbieden.