BUITENLAND

FRANKRIJK

Biennale Lyon

Er zijn nog 3 weken over om de 7de editie van de Biennale d'art contemporain de Lyon, die C'est arrivé demain (het is morgen gebeurd) is getiteld, te bezoeken. Deze wordt gehouden op 5 locaties in Lyon. In Le Rectangle (Place Bellecour) loopt het storm voor de installatie Cosmodrome van Dominique Gonzalez-Foerster; in het Musée d'Art contemporain (81, cité internationale, quai Charles de Gaulle) `verdwaal' je in het vreselijke militaire kamp van Mike Kelley en Paul McCarthy aan de hand van video opnames van een performance en droom je voor de Exposition scintillante van Pierre Huyghe.

Biennale d'art contemporain de Lyon t/m 4 jan. Inl 0033-472074141 en www.biennale-de-lyon.org

Circus uit Peking

Yin Yang heet het circusspektakel door 50 ster-artiesten van het Circus van Peking. Sinds het Chinese circus meer contact heeft met de westerse wereld, maakten de papieren draken plaats voor een meer internationale atmosfeer. Maar de gong, fluit en tokkelinstrumenten zijn gehandhaafd en de virtuositeit en perfectie van de jongleurs, acrobaten, trapezeartiesten, dansers en clowns zijn niet te evenaren. Zoals de prestatie van een ballerina die met een oneindige gratie een `pas de deux' op de schouder en vervolgens het hoofd van haar partner uitvoert.

Les Etoiles du Cirque de Pékin t/m 4 jan, Pelouse de Reuilly, 12e arrondissement, inl 0033-825039040 en www.cirquephenix.com

En verder

Iris, een dansspektakel van Philippe Decouflé t/m 31 dec Théâtre national de Chaillot, Parijs, 0033-153653000; Ivan le Terrible, ballet van Iouri Grigorovitch t/m 7 jan Opéra Bastille, Parijs, 0033-892899090; Jean Cocteau, sur le fil du siècle en Sophie Calle t/m resp 5 jan en 15 mrt Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr; 10 jaar mode van Viktor & Rolf t/m 25 jan in het Musée de la mode et du textile, Parijs, 0033-144555750.

BELGIË

Mirakels fresco

Het openbaar vervoer van Brussel verzacht in vijftig metrostations het wachten met evenzoveel kunstwerken, van Pierre Alechinsky tot Maurice Wyckaert. Onder het Noordstation werkte Johan Muyle (1966) ruim drie jaar aan een zojuist voltooid fresco van 1.600 vierkante meter. De schildering, I promise you('re) a miracle, is te bewonderen in de ondergrondse busterminal. Op het hyperrealistische `familieportret' zijn 44 (nu levende) Belgische kunstenaars afgebeeld. Musici, theatermakers, beeldend kunstenaars en modeontwerpers zijn tegen een achtergrond van rode papavers en goudgele korenvelden broederlijk verenigd met eveneens op flink formaat afgebeelde architecten, schrijvers en choreografen. Sommigen huilen op gezette tijden heuse tranen met lange tuiten, anderen rollen vervaarlijk met hun ogen.

I promise you('re) a miracle, Fresco van Johan Muyle, Busterminal Noordstation Brussel (verdieping -1).

Kapellekensutopie

Onder de titel De utopie van de periferie organiseerde galeriehouder Jan de Nys in de stad Aalst een kunstproject met als aanleiding de roman De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon. De architecten Christian Kieckens en Peter Downsborough ontvouwen op een tentoonstelling in het Stedelijk Museum hun plannen om het grauwe Aalster stadscentrum weer aantrekkelijk te maken. Een stadswandeling ten slotte biedt een groot aantal kunstwerken over onder andere vervreemding en urbanisatie.

De utopie van de periferie, Stedelijk Museum (Oude Vismarkt 13) en CC De Werf (Molenstraat 51), Aalst, t/m 15 feb. Inl 0032 53732340 en 0032 53732345.

En verder

Geheim schrift, De Prinzhorncollectie, t/m 31 mrt, Museum dr.Guislain, Gent 0032 92163595; Europalia Italia, div exposities www.europalia.be; Good Times. Werk van tekenaar Ever Meulen, t/m 11 jan, Het Zwart Huis, Knokke 0032 50613565.

DUITSLAND

Tekeningen Patti SmithZe gaat door voor de uitvinder van de punkrock. Maar niet alleen haar songs baarden opzien. Want Patti Smith uit New York, bevriend met dichters als Sam Shepard en William S. Burroughs, zweeg nooit als iets haar niet beviel. Ook nu niet, zo blijkt uit een expositie in München. Daar komt nóg een talent van haar naar voren: het tekenen. Typisch voor haar werk is de dunne maar harde lijn, gepaard met zachte kleuren. Waarbij ze dikwijls met literaire citaten speelt. Haar jongste serie ontstond onder de indruk van de terreuraanslagen op 11 september. Een live-concert van Smith met gitarist Oliver Ray op 19 dec wijdt de tentoonstelling in.

T/m 29 feb in het Haus der Kunst, Prinzregentenstr. 1. Dag 10-22u. Inl 0049-8921127127 of www.hausderkunst.de

Brassaï's hoertjes

`Brassaï, het oog van Parijs' werd vooral bekend om zijn nachtopnamen. In de jaren dertig zwierf hij onvermoeibaar door de Franse metropool en hij fotografeerde er liefdespaartjes, hoertjes en schooiers, steeds in een donkere, bijna mystieke stad. En hij ontdekte de poëzie van het gewone. Op straat gevonden dingen zoals lucifershoutjes, tramkaartjes en handschoenen krijgen bij hem sculpturale kwaliteiten. Banale krabbels op muren verheft hij tot beeldmotief. Het Kunstmuseum Wolfsburg presenteert een retrospectief van een grote getuige van de vorige eeuw.

T/m 21 maart; Porschestr. 53. Dag beh ma 11-18u, di tot 20u. Inl: 0049-536126690 of www.kunstmuseum-wolfsburg.de.

En verder

Verdi's opera Aïda 26 dec in Neuwied bij Keulen e.v. www.oper.de; Die Azteken t/m 11 jan Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn: 0049-22891710; Iceworld, bijbelse thema's bevroren, t/m 25 jan in de Holstentorhalle, Lübeck: 0049-1805882223; Fuckin trendy, werk van Syvie Fleury ea, t/m 8 feb in de Kunsthalle, Neurenberg: 0049-9112312853. GROOT-BRITTANNIË

Blake

Wie ooit een kinderboek van Roald Dahl opensloeg, maakte ook kennis met Quentin Blake. Dahl en Blake zijn de Britse equivalent van Annie M.G Schmidt en Fiep Westendorp. Maar de in 1932 geboren Blake werkte behalve met Roald Dahl ook als illustrator voor schrijvers als Michael Rosen en John Yeoman, en meest recentelijk produceerde hij vooral solo-werk. Na een groots educatief project in de National Gallery is er vanaf vandaag, ter viering van een carrière die 50 jaar omspant, een overzicht van Blake's werk in de Gilbert Collection in Somerset House. Portfolios van ruwe schetsen, eerste tekeningen, het originele resultaat en de originele boeken.

T/m 28 mrt `Quentin Blake, Fifty years of illustration' in de Gilbert Collection, London WC2. Dag 10-18u. 004420 7420 9400 & www.somerset-house.org.uk.

Turner

De tentoonstelling Turner in Venice in Tate Britain, thuishaven van de Britse schilder JMW Turner, is een bijna magische reis door de stad. Turner ging in 1819 voor het eerst naar Venetië, verbleef er slechts een paar dagen, maar kwam thuis met een schetsboek vol met tekeningen van de skyline, gondola's, bruggen, kerken en de paleizen die aan de kanalen liggen. Turners toer door Venetië begint op het St. Marco plein; vervolgens zien we de stad bij nacht en via grote en miniscule kanaalwegen komt de bezoeker uit in de lagune.

T/m 11 jan Turner in Venice in Tate Britain, Mill Bank, Londen SW1. Dag 10-18u. 004420 7887 8008 & www.tate.org.uk

En verder in Londen

T/m 4 jan Bill Viola in de National Gallery, 004420 7747 2885 & www.nationalgallery.org.uk; T/m 11 jan Turner Prize 2003 in Tate Britain 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk T/m 18 jan Heath Robinson in de Dulwich Picture Gallery, 004420 8693 5254 & www.dulwichpicturegallery.org.uk; T/m 20 maart His Dark Materialsvan Philip Pullman in de National Theatre, www.nationaltheatre.org.uk.