Zware aanslag in Bagdad, 17 doden

Bij een nieuwe zware aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend vroeg zeker 17 doden gevallen. Volgens de Amerikaanse president Bush verdient de gevangen ex-leider Saddam Hussein ,,de zwaarste straf''.

Een tankauto die volgens Bagdads politiechef Hamid Sabah Fahed niet met brandstof maar met explosieven was geladen, ontplofte op een zeer druk kruispunt in Al-Bayaa, een arme wijk in het zuidwesten van Bagdad. Ongeveer 20 mensen werden gewond. Onderminister van Binnenlandse Zaken Ahmed Kadhim Ibrahim zei dat de tankwagen op volle snelheid op weg was naar een politiebureau in de buurt, maar op het kruispunt in botsing kwam met ee minibus en explodeerde.

Politiebureaus zijn al enkele maanden speciaal doelwit van Iraakse zelfmoordterroristen: de nieuw-opgeleide Iraakse agenten worden door rebellen beschouwd als colloborateurs. Het politiebureau van Al-Bayaa was al een paar keer bestookt. Vier dagen geleden, aldus agenten, werden granaten op het gebouw afgevuurd. Amerikaanse militairen die eveneens in het gebouw verbleven, zijn daarna vertrokken omdat de politie van mening was dat hun aanwezigheid aanvallen uitlokte.

Amerikaanse troepen waren gisteren in sunnitisch gebied ten noorden en westen van Bagdad actief om rebellen op te pakken en pro-Saddam-Hussein betogingen te ontmoedigen. In Samarra werden in een grote operatie 79 mensen opgepakt. De stad Tikrit, waar maandag en gisteren vóór Saddam Hussein werd betoogd, kreeg bezoek van 300 Amerikaanse militairen met tanks. De noordelijke stad Mosul was vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag toneel van een pro-Saddam-demonstratie: ,,Schande, schande aan de verraders'', scandeerden de deelnemers.

President Bush, die zich eerder nog op de vlakte had gehouden ten aanzien van de straf voor Saddam Hussein – ,,dat is de zaak van de Irakezen'' – verklaarde gisteren in een vraaggesprek met de tvzender ABC voorstander te zijn van ,,de zwaarste straf''. ,,Voor wat hij heeft gedaan tegen zijn bevolking'', zei Bush. ,,Ik bedoel, hij is een folteraar, een moordenaar [..] Hij is een weerzinwekkende tiran''.

Bush is een bekend voorstander van de doodstraf. In het geval van Irak kan deze kwestie voor nieuwe frictie met Europese landen zorgen waar de doodstraf is afgeschaft. Een woordvoerder van de Britse premier Blair zei gisteren dat hoewel Londen tegen de doodstraf is, het een Iraakse beslissing tot executie van Saddam Hussein zou moeten accepteren.

De Iraanse president Mohammed Khatami zei vandaag in alle gevallen tegen de doodstraf te zijn, ook voor Saddam Hussein die die straf zijns inziens het meest verdient. Iran stelt Saddam verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden Iraniërs die in de oorlog tegen Irak van 1980 tot 1988 zijn gesneuveld. In Iran wordt de doodstraf overigens wel toegepast.