Yukos en Sibneft uit elkaar

De Russische oliemaatschappijen Yukos en Sibneft zullen niet fuseren. Vandaag bevestigde Yukos dat de scheiding aanstaande is, maar benadrukte Yukos ook dat ,,geen enkel rechtsgeldig document is getekend''. Yukos weigert vooralsnog af te zien van de strafboete van 1 miljard dollar die het fusiecontract oplegt aan de partij die zich eenzijdig terugtrekt.

Joeri Belin, vice-president van Yukos, erkende vanochtend dat partijen het eens zijn dat de situatie van voor de fusieplannen wordt hersteld. Yukos dient 92 procent van de aandelen Sibneft terug te geven, Sibneft 26 procent aandelen Yukos plus 3 miljard dollar.

Daarmee is de vorming van een Russische `supermajor' YukosSibneft van de baan. De fusie werd eind april aangekondigd en in augustus goedgekeurd door het Russische anti-trust ministerie. Daarna belandde Michail Chodorkovski, de topman van Yukos, achter de tralies en kelderden de koersen van beide oliebedrijven. Eind november blies Sibneft de vorming van een bestuur van het nieuwe YukosSibneft eenzijdig af, naar verluidt op bevel van het Kremlin.