Wegsturen koeriers zint vooral VVD niet

Minister Donner van Justitie houdt vast aan zijn beleid om betrapte drugskoeriers op Schiphol zonder dagvaarding weg te sturen. De VVD vindt dat hij ,,zijn hoofd in de schoot van de georganiseerde criminaliteit heeft gelegd.''

Het maakt het Tweede-Kamerlid Wolfsen (PvdA) niet uit of betrapte drugskoeriers met één, drie of vijf kilo cocaïne op Schiphol straffeloos worden weggestuurd. ,,Het gaat erom dat de cocaïne wordt afgepakt. Dat het niet meer lonend is om daarvoor de Schipholroute te gebruiken'', zei hij gisteren na een treffen tussen de Kamer en minister Donner (Justitie; CDA).

Donner moest vragen beantwoorden van LPF-woordvoerder Eerdmans over berichtgeving in de media dat Justitie op Schiphol drugskoeriers ongemoeid laat als ze minder dan drie kilo op hun lichaam of in hun bagage hebben meegesmokkeld. Of die norm daadwerkelijk wordt gehanteerd, liet Donner uit strategische overwegingen in het midden. Maar in tegenstelling tot woordvoerders van CDA, LPF en VVD vindt Wolfsen die norm geen issue.

,,We hebben al eerder informatie van de minister gekregen dat er het afgelopen jaar 2.000 koeriers zijn aangehouden met gemiddeld drie kilo cocaïne. Als je als Tweede Kamer vervolgens instemt met Donners beleid om het spul af te pakken en de koeriers niet meer te vervolgen, weet je dat het om dergelijke hoeveelheden gaat.'' Wolfsen acht het waarschijnlijk dat de norm van dag tot dag bepaald wordt, al naar gelang de gevonden hoeveelheden drugs. ,,Dan kan de norm de ene dag drie kilo zijn en de andere dag meer.''

Donner kreeg gisteren alleen onomwonden steun van Wolfsen. De drie regeringspartijen en de LPF hekelden zijn beleid om betrapte drugskoeriers met drie kilo of minder ongestraft weg te sturen. Hoewel de minister vorige week nog een Kamermeerderheid achter zijn beleid kreeg, vielen LPF, D66 en VVD nu over hem heen. CDA-woordvoerder Van Fessem zei Donners beleid te steunen, maar noemde de vermeende norm van drie kilo ,,onverteerbaar''.

De VVD ging het verst in de kritiek. ,,Wij vinden dat de minister zijn hoofd in de schoot van de georganiseerde criminaliteit legt'', oordeelde woordvoerster Griffith. Het CDA vindt dat Griffith haar woorden moet intrekken. De PvdA beschouwt de uitspraak als een motie van wantrouwen. Op verzoek van fractievoorzitter Bos moet Donner de Kamer schriftelijk laten weten welke conclusies hij aan het oordeel van de VVD verbindt. Griffith zelf liet het gisteren bij harde woorden, ze kondigde geen motie van afkeuring aan. Dat gebeurde vorig jaar januari wel, toen de eerste berichten over betrapte drugskoeriers die zonder dagvaarding waren weggestuurd, naar buiten kwamen. Op initiatief van het CDA diende de voltallige oppositie een motie in tegen toenmalig minister Korthals. Zijn eigen partij, de VVD steunde hem toen wel.

Donner presenteerde gisteren de resultaten van vijf dagen 100-procentscontrole op Schiphol, waarbij elf vluchten vanaf Curaçao minutieus onderzocht werden. Er zijn daarbij inmiddels 120 koeriers aangehouden, van wie 89 zijn vastgehouden en 31 doorgelaten. 275 passagiers zegden op het laatste moment hun vlucht af en meer dan 100 passagiers zijn op het vliegveld Hato geweigerd door de Antilliaanse autoriteiten. Indien gehandeld was volgens de oude richtlijn, het uitschrijven van dagvaardingen, had de actie afgelopen zaterdag afgeblazen moeten worden bij gebrek aan vervolgingscapaciteit bij justitie. De nu in beslag genomen cocaïne wijst volgens Donner uit dat er wekelijks zo'n 170 kilo cocaïne vanuit Willemstad op Schiphol arriveert. ,,Op de lijn Willemstad-Amsterdam gaat het dan om negen ton per jaar.''

Bij de controles troffen douane en marechaussee moeders van twee maanden oude kinderen aan bij wie de drugs in de luiers verstopt waren. ,,Het gaat puur om uitbuiting van de menselijke ellende op de eilanden en dat moet stoppen'', aldus Donner.

Staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat heeft de Antilliaanse regering formeel in gebreke gesteld. Bij de controles is cocaïne aangetroffen op plaatsen waar alleen bevoegd personeel toegang heeft, en achter panelen. Daarmee is volgens Donner aangetoond dat met de smokkelactiviteiten ook veiligheidsrisico's in het geding zijn. De Antilliaanse overheid moet voor begin januari op de brief reageren. Als concrete maatregelen om het vliegverkeer naar Nederland beter te beveiligen uitblijven, zullen die vluchten gestopt worden, aldus minister Donner. ,,Het kabinet is bereid om die consequentie te trekken.''

    • Jos Verlaan