Verhuizing Getronics `bedenkelijk'

Hij is al even weg als bestuursvoorzitter, maar Ton Risseeuw kan zich nog altijd opwinden over Getronics, de Amsterdamse automatiseerder die hij groot maakte.

Gisteren maakte het bedrijf bekend begin volgend jaar het hoofdkantoor nabij station Amsterdam Sloterdijk te verplaatsen naar de nabijheid van station Amsterdam Amstel. Om precies te zijn: naar de Rembrandttoren, de plek waar ook Philips enige tijd resideerde.

Risseeuw vindt de verhuizing van het sobere industrieterrein naar de `wolkenkrabber' langs de Amstel ,,hoogst bedenkelijk''. ,,Een bedrijf in dit stadium en actief op een markt waar nog grote veranderingen staan te gebeuren, moet de kosten meer dan goed in de hand houden.'' Getronics is op dit moment aan het opkrabbelen na begin dit jaar aan de rand van de afgrond te hebben gebalanceerd door een hoge schuldenberg. Het bedrijf verplaatst het hoofdkantoor, waar 70 mensen werken, omdat het huidige onderkomen na enkele saneringen te groot is geworden. Volgens Getronics blijven de huurkosten min of meer dezelfde, omdat in de Rembrandttoren minder vierkante meters nodig zijn.

Door de verplaatsing komt het hoofdkantoor los te staan van de activiteiten in Nederland, die in Sloterdijk achterblijven. Risseeuw staat dat niet aan. ,,Ik at af en toe in het bedrijfsrestaurant. Daar hoorde ik van medewerkers wat er speelde bij klanten. Dat was heel nuttig. Je moet de kruitdampen kunnen ruiken.'' Risseeuw vindt dat Getronics nu naar een ,,deftig kantoor'' gaat waardoor de kans bestaat dat het topmanagement ,,niet meer dicht bij de werkelijkheid staat''.

Risseeuw is naar eigen zeggen nauwelijks meer aandeelhouder in Getronics. Hij heeft de meeste aandelen verkocht toen begin dit jaar zijn voormalige rechterhand en later topman Peter van Voorst en financieel bestuurder Jan Docter hun congé van de commissarissen kregen. ,,Sindsdien heb ik geen emotionele band meer met het bedrijf'', zegt Risseeuw.

De opvolgers Klaas Wagenaar, sinds een paar weken bestuursvoorzitter van Getronics, en de zojuist vertrokken Axel Rückert, heeft hij nooit gesproken. ,,Ach, dat zijn mensen die het bedrijf opschudden en daarna vertrekken. Het zijn premiejagers.''