Verdachte witwaszaak NAVO vrij

Een van de hoofdverdachten in de witwaszaak rond de Nederlandse NAVO-functionaris Willem M. is gisteren vrijgelaten. Het gaat om de Marokkaan Mohammed K., die volgens het openbaar ministerie in Haarlem een rol zou hebben gespeeld bij een poging 200 miljoen dollar wit te wassen.

De raadkamer van de Haarlemse rechtbank besloot anderhalve week geleden dat de voorlopige hechtenis van K. zou moeten worden opgeheven als er voor 15 december geen vooruitgang was geboekt bij een rechtshulpverzoek aan Spanje, aldus de advocaat van de Marokkaan, I. Weski. Daarbij ging het om het verhoor van een Spaanse getuige in de zaak. Mohammed K., die sinds februari van dit jaar in voorlopige hechtenis zat, blijft wel verdachte in de zaak.

Weski verzocht de rechtbank de afgelopen maanden verscheidene keren om vrijlating van Mohammed K., omdat het openbaar ministerie in haar ogen ,,een doodlopende weg bewandelt'' met de vervolging van haar cliënt. K. wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen van crimineel geld en criminele samenzwering. Hij is nu op vrije voeten gesteld omdat er geen onderzoeksbelang meer bestaat bij zijn hechtenis, aldus Weski.

De witwaszaak tegen NAVO-functionaris Willem M., Mohammed K. en twee andere verdachten komt in januari voor de rechter. Willem M. heeft volgens het OM een sleutelrol gespeeld bij een poging om 200 miljoen dollar aan crimineel geld wit te wassen. Willem M. was van plan om honderden miljoenen dollars te investeren in de Roemeense economie, zo blijkt uit getuigenverklaringen. M. reisde als Oost-Europa-adviseur van de secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson, veelvuldig naar Roemenië en had goede contacten binnen de regering en de geheime diensten.

Volgens Weski heeft het OM tot nu toe nergens hard kunnen maken dat Mohammed K. strafbare feiten zou hebben gepleegd.