Van der Moolen keldert op beurs

Op de Amsterdamse beurs was een groot aantal slachtoffers te betreuren. Het beursbedrijf Van der Moolen zag vanmorgen de koers flink dalen toen bekend werd dat het wordt aangeklaagd door een Amerikaanse pensioenfonds. Ook de bouwsector – die de hete adem van het openbaar ministerie in de nek voelt– stond weer onder druk.

Verder was het vanochtend vrij rustig op de beurs. Tegen het middaguur stond de AEX-index met 0,5 procent verlies op 326 punten. De grootste verliezer was Van der Moolen. Gisteren werd bekend dat het grootste pensioenfonds in de Verenigde Staten het Nederlandse effectenbedrijf heeft aangeklaagd wegens misleiding van beleggers en een claim van ten minste 150 miljoen dollar heeft ingediend. Van der Moolen verloor vanochtend 13,3 procent tot 6,20 euro.

De bouwconcerns kregen gisteren de grootste klappen te verwerken. Justitie maakte bekend de drie beursgenoteerde ondernemingen BAM, Heijmans en VolkerWessels (en het niet-genoteerde Koop) te gaan vervolgen om hun aandeel in de bouwfraude. BAM en Heijmans moesten gisteren uiteindelijk respectievelijk 6,1 en 5,1 procent inleveren. Heijmans won vanochtend 0,6 procent terug.

De Europse beurzen stegen vanmorgen in eerste instantie door de koerswinsten op Wall Street, maar in de loop van de handel raakten de meeste indices in de min. Daarbij speelde mee dat de Aziatische beurzen in mineur waren door een nieuw geval van de longziekte sars in Taiwan.

KPN was de grootste winnaar in de AEX-index. De koers van het telecomconcern ging omhoog met 1 procent naar 5,83 euro. Handelshuis Hagemeyer bezette de voorlaatste plaats in de AEX met een verlies van 1,9 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen was 0,1 procent.

Elders in Europa wist alleen de beurs in Londen in de plus te blijven. Daar was de FTSE-index 0,2 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt stond 0,4 procent in de min en de CAC-index in Parijs verloor 0,5 procent. Op de Franse beurs was het bouw- en telecomconcern Bouygues de grootste winnaar dankzij zijn kwartaalresultaten. De koers steeg 1,4 procent.

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro tegenover de dollar licht omhoog. Aan het eind van de ochtend werd 1,2330 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,2325 gisteren.