Van der Moolen gedaagd in VS

Calpers, Amerika's grootste pensioenfonds, heeft gisteren in een opmerkelijke actie de New Yorkse beurs en de daar actieve beursmakelaars aangeklaagd wegens fraude. Onder de gedaagden bevindt zich het Amsterdamse beursbedrijf Van der Moolen dat al langer verdacht wordt van illegale handelspraktijken op Wall Street.

Calpers eist van zeven beursmakelaars tenminste 155 miljoen dollar schadevergoeding wegens geleden verliezen door de onjuiste afhandeling van transacties die de afgelopen vijf jaar plaatsvonden.

,,De New Yorkse beurs wist niet alleen af van deze handelspraktijken, maar hield ze in stand en profiteerde ervan'', aldus Sean Harrigan, voorzitter van het Californian Public Employees Retirement System (Calpers), dat het pensioen van 1,4 miljoen Californische ambtenaren beheert, tijdens de bekendmaking van de civiele rechtszaak gisteren. Het advocatenkantoor Milberg Weiss, bekend van grootschalige rechtszaken van beleggers tegen bedrijven, treedt op voor het pensioenfonds, dat honderdzestig miljard dollar in portefeuille heeft.

De zeven specialistenfirma's liggen al sinds april dit jaar onder vuur van de toezichthouders bij de NYSE zelf, en de Securities and Exchange Commission (SEC). De beurswaakhond SEC heeft eerder aangekondigd voor naar schatting honderdvijftig miljoen dollar straffen uit te delen aan de firma's.

Bestuursvoorzitter F. Böttcher van Van der Moolen betreurt de jongste actie van het Amerikaanse pensioenfonds. Hij verwacht echter dat de bodem onder de zaak wegvalt, mochten de beursmakelaars samen met de New Yorkse beurs tot een akkoord komen over een eventuele compensatieregeling voor beleggers. Het beursbedrijf treft nog geen voorzieningen voor alle aangekondigde claims en boetes. ,,Wij zijn daarover in gesprek met onze accountants en onze juristen'', aldus Böttcher.

Als bewijs leunt Calpers met zijn zaak zwaar op berichtgeving in de zakenkrant The Wall Street Journal, die onlangs onder meer uit een intern rapport van de beurs citeerde waaruit bleek dat het toezicht op de specialistenfirma's schromelijk te kort schoot.

Van der Moolen maakte vanochtend eveneens bekend dat het hard ingrijpt bij zijn Amerikaanse optie-activiteiten. Van der Moolen kampte al langer met tegenslagen bij deze activiteiten. Het bedrijf staakt zijn optiehandel op de Amerikaanse AMEX-beurs en neemt hiertoe een eenmalige last van 17 miljoen euro voor belasting. Over de eerste negen maanden maakte Van der Moolen een winst van 20 miljoen.