Toetreding Litouwen tot NAVO in gevaar

De toetreding van Litouwen tot de NAVO, volgend jaar, komt in gevaar door de crisis rond president Rolandas Paksas. Dat zei gisteren minister van Buitenlandse Zaken Valionis in een onderhoud met Paksas; de voorzitter van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken bevestigde dat er ,,serieuze signalen'' zijn dat het lidmaatschap gevaar loopt. Paksas is in opspraak geraakt door banden van zijn adviseurs met de Russische maffia en de Russische geheime dienst. Inmiddels hebben 85 van de 141 parlementariërs hun handtekening gezet onder een voorstel een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen. Daarmee staat het succes van die procedure vast. Paksas weigert echter af te treden. Hij ontkent ook dat zijn land in een diplomatiek isolement is geraakt.