`Tinus' aast op drie medailles

Leontien Zijlaard-Van Moorsel gaat volgend jaar in Athene alle drie haar olympische titels verdedigen. De 33-jarige wielrenster, vanavond kandidate bij de uitverkiezing `Sportvrouw van het Jaar', zal uitkomen op de drie kilometer achtervolging (baan), de individuele tijdrit (weg) en de wegwedstrijd.

De puntenkoers (baan) waarop Tinus ruim drie jaar geleden bij de Olympische Spelen van Sydney zilver won, laat Van Moorsel in Griekenland schieten. De meervoudig kampioene nam haar besluit na inspectie van de parkoersen en de wielerbaan in Athene.

Van Moorsel maakte het nieuws in Rotterdam bekend bij de presentatie van een boek over het werelduurrecord, dat zij dit jaar in Mexico-Stad op haar naam bracht. Voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOC*NSF kreeg het eerste exemplaar uitgereikt.

Aanvankelijk wilde Van Moorsel zich bij het laatste grote toernooi uit haar loopbaan gaan richten op de baan. De kennismaking met het parkoers van de tijdrit deed haar van gedachten veranderen. ,,Ik kan deze kans niet laten lopen'', zei Van Moorsel gisteren. ,,Het is mij op het lijf geschreven, een rechte weg met een bocht. Het is super voor mij.''

Met steun van onder meer NOC*NSF zal er voor Van Moorsel een speciale baan- en tijdritfiets worden gemaakt, opdat de omschakeling van baan naar weg soepeler verloopt.