Snel en vakkundig in elkaar geflanst

Waarschijnlijk is Pietje Bell 2: De jacht op de tsarenkroon het eerste echte bewijs dat het mogelijk is om over de Nederlandse film als industrie te denken. Vorig jaar ging het eerste deel van de door Maria Peters bewerkte avonturen van de Rotterdamse belhamel in première. Ruim 850.000 bezoekers trok de film. En hoewel Peters en de producenten van Shooting Star beweerden dat het scenario voor deel 2 toen al klaar lag, kwam het wel bijzonder goed uit toen dit voorjaar bleek dat Harry Potter deze kerst níet de bioscopen zou halen. Aan de slag dus, voor een budget dat minder dan de helft van de 6,6 miljoen euro van deel 1 bedroeg.

Ik weet niet waarop precies bezuinigd is, maar aan het resultaat is het in ieder geval niet te zien. Eerlijk gezegd is Pietje Bell 2 zelfs beter dan zijn voorganger. Quinten Schram is als de hoofdpersoon sterker geworden, want minder leukig en bekkentrekkend gaan spelen. En er is niet krampachtig gezocht naar én een hoge grapdichtheid én een samenhangend verhaal. De film doet met beheerste nonchalance waar hij zin in heeft: een amalgaam van fijnburgerlijke anekdotes en mopjes presenteren. De tsarenkroon uit de titel begint bijvoorbeeld pas op tweederde van het verhaal echt een rol te spelen. Eerst moet meester Ster, innemend neergezet door Eric van der Donk, nog terug in het verhaal. En moeten Martha Bell en krantenmagnaat Paul Velinga nog trouwen.

Het heeft er alle schijn van dat in de verhaallijn inventief gebruik is gemaakt van eerder door productiemaatschappij Shooting Star en Peters gedraaid materiaal. Velinga (Rick Engelkes) moet op een gegeven moment naar Amerika. Net zoals ooit de door dezelfde acteur gespeelde vader in Kruimeltje, door hetzelfde team in 1999 gemaakt. De scène waarin Engelkes afscheid neemt van zijn Martha, op de kade voor de Holland-Amerika-lijn, lijkt verdacht veel op een gelijksoortige scène waarin de acteur de moeder van Kruimeltje vaarwel kust. De actrice is keurig onherkenbaar alleen op de rug te zien. Het gedigitaliseerde schip was destijds een van de pronkstukken van Kruimeltje. Een eerlijk gezegd neemt mijn bewondering voor het snel, doch vakkundig voor een doelgroep in elkaar geflanste Pietje Bell 2 alleen maar toe, als die beelden inderdaad zijn hergebruikt.

Pietje Bell 2: De jacht op de tsarenkroon. Regie: Maria Peters. Met: Quinten Schram, Frensch de Groot. In: 129 bioscopen.

    • Dana Linssen