`Saddam was hoe dan ook welkom'

De eigenaars van de boerderij in Ad-Dawr bij de stad Tikrit waar de Iraakse ex-leider Saddam Hussein zaterdagavond werd aangetroffen, wisten niet dat hij zich op hun terrein verschool. Althans, volgens Khalda al-Duri (40), een onderwijzeres die is getrouwd met eigenaar Qais Nameq al-Duri (38), en familieleden. Maar Khalda had er op zich geen probleem mee: ,,Hij was onze president.''

Khalda's man, die tot zijn hart in 1995 opspeelde in een presidentieel paleis heeft gewerkt als bewaker, is met zijn twee broers door het Amerikaanse leger meegenomen. Zijn vrouw vertelde gisteren dat hij de afgelopen weken thuis, een kilometer van de familieboerderij aan de rivier de Tigris, in bed had gelegen in verband met de hartaanval die hij een jaar geleden had gehad. Hij wist volgens haar absoluut niet dat Saddam zich in een hut bij de boerderij schuilhield, geen sprake van. ,,Waarom zou Qais dan al die tijd thuis bij mij zijn geweest?'' vroeg ze.

De Amerikanen hadden hem zaterdagavond thuis uit bed gehaald en in een deken gewikkeld, aan een infuus gekoppeld én gehandboeid meegenomen, vertelde ze, in tranen bij de gedachte. Zijn broers Alaa (18), bezitter van de taxi die op het erf stond toen Saddam werd gepakt, en Jasim (17) werden in de boerderij aangehouden.

De familie Al-Duri betoogde gisteren dat Saddam waarschijnlijk was gekomen van de boerderij van een broer in Tikrit, per boot de Tigris was overgestoken en vervolgens zijn toevlucht had gezocht in de hut zonder het te vertellen. ,,Hij moet een paar uur voor de Amerikanen kwamen zijn gekomen'', zei Mousa Saleh Ahmed, een oom van Al-Duri. Hij gaf geen verklaring voor de aanwezigheid van de ondergrondse schuilplaats waar Saddam werd gevonden; noch voor het feit dat de hut bijzonder goed bevoorraad was.

Maar als Saddam het had gevraagd, dan zou ook Ahmed hem onderdak hebben geboden. ,,Ik zou hem zeker tegen de ongelovigen beschermen'', zei hij, verwijzend naar de Amerikaanse aanwezigheid. En Khalda al-Duri zei: ,,Hij heeft niet gedaan wat [de Amerikaanse president] Bush ons heeft aangedaan. Bush heeft de stroom, het gas, water en olie afgesneden. Er is geen veiligheid. Dus hoe kunnen we hem boven Saddam prefereren?''

Bovendien, zo voegde ze eraan toe, Saddam was een gast op hun land, zelfs al had hij zich niet bij hen aangemeld. ,,Misschien kon hij niet op de correcte manier komen en op de deur kloppen. Hij koos ons niet uit, hij belandde zomaar bij ons.''

Inwoners van Ad-Dawr zeiden dat niemand in de buurt de Amerikanen zou hebben ingelicht over Saddams aanwezigheid. Iemand van buitenaf moet de tip hebben gegegeven die tot zijn gevangenneming leidde, verzekerden ze.