Rechter schort Daimlerzaak op

De rechtszaak tegen het Duitse autoconcern DaimerChrysler, die was aangespannen door de Amerikaanse belegger Kirk Kerkorian, is gisteren opgeschort. Nieuwe informatie die op het laatste moment beschikbaar kwam, deed de rechter besluiten de zaak op te schorten.

Kerkorian bestrijdt de visie van Daimler dat het destijds om een fusie ging. Volgens hem was sprake van een regelrechte overname die als fusie werd voorgesteld tegen een te lage prijs. Kerkorian, die zijn fortuin voornamelijk heeft verdiend met vijandige overnames, zei te zijn misleid door Jürgen Schrempp, topman van DaimlerChrysler, en eist daarom 1,2 miljard dollar schadevergoeding van het bedrijf.

Overigens kon het de top van zowel Daimler als Chrysler niets schelen dat zij de documenten over hun deal niet hadden gelezen voordat ze tot de grootste industriële fusie ter wereld besloten. De raad van commissarissen van Daimler had de documenten niet eens ontvangen voordat hij toestemming voor de fusie gaf. Dat is de afgelopen twee weken gebleken bij het proces, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Schrempp liet het aan zijn deskundigen over en Bob Eaton, topman van Chrysler, kon de details evenmin wat schelen. Zelfs Kerkorian, die wegens zijn 13,7 procentsbelang in Chrysler de deal ook moest goedkeuren, had de documenten ,,doorgebladerd''. De advocaat van DaimlerChrysler zei voor de rechtbank dat Kerkorian dermate doorgewinterd is in bedrijfsovernames dat hij met één blik had kunnen zien dat het een overname betrof en geen fusie.