Popgroepje met ambitie

De komst van een nieuwe comedy is een heuglijke gebeurtenis, ook als het een Nederlandse serie is. Frank Ketelaar (Bij ons in de Jordaan, Toscane) schreef het scenario over een beginnend popgroepje en regisseerde de serie samen met Albert Jan van Rees. Remco Bakker filmde het perfect, met veel opnames van gezichten die je ziet reageren op uitspraken en situaties. De muziek is van David Middelhoff, die vaak met Acda & De Munnik werkte.

Lou, Sven, Robert en Bou hebben een Nederlandstalig bandje, De Mixx, maar nog geen zangeres. In de eerste aflevering van De Band zoeken ze die en aan het einde hebben ze er één en kan het verhaal beginnen. Na die eerste 25 minuten ken je iedereen. Dat is belangrijk in een comedy: voorspelbare karakters. Lou (rokkenjager, beetje dom, drums, Johnny de Mol), Robert (gevoelig, muzikaal, orgel, Pepijn Gunneweg), Boudewijn (kandidaat-notaris, stil, bas, Tijn Docter) en Sven (leider, ijdel, gitaar, Waldemar Torenstra). Je hebt ze door en ze zijn allevier geloofwaardig als leden van een popgroepje met ambitie. Torenstra is een even grote hunk als in de film Ja zuster nee zuster, waar hij inbreker Gerrit speelde.

De verhaallijnen komen uit gebeurtenissen rond de band en uit de privé-levens van de muzikanten. Echt veel te lachen valt er in het eerste deel nog niet, de scènes van Robert met zijn vriendin zijn het leukst (verwarde seks op skates), ook omdat Nina Deuss een comedy-actrice is met een voor het kleine scherm geschapen mimiek.

Er is zelfs beeldhumor, iets dat Nederlandse comedy's vaak vergeten. De zwangere vriendin van de bassist hakt met een keukenmes eerst een komkommer in tweeën voor ze het mes op zijn keel zet, eisend dat hij de band verlaat om zich aan zijn gezinnetje te wijden. Rokkenjager Johnny de Mol is tekstloos leuk als hij vanachter zijn drumstel een meisje de hand geeft die vlak daarvoor diep in zijn broek zat. Hij peutert ook met de sticks in zijn neus. Gelukkig is er geen lachband en mag je zelf bepalen wanneer je lacht.

De eerste aflevering is oké en tenzij Ketelaar en Van Rees iets heel doms hebben gedaan, wordt het de komende 12 weken alleen maar leuker. De VARA is daar van overtuigd, want die heeft alvast een tweede seizoen besteld.

De Band, VARA, Ned.3, 20.32-21.00u.

    • Dirk Limburg