Organisatie orgie krijgt levenslang

Twee Chinese hotelmedewerkers zijn vandaag tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de organisatie van een mega-orgie in de Zuid-Chinese stad Zhuhai. Twaalf anderen kregen straffen tot vijftien jaar.

China heeft verder Interpol verzocht behulpzaam te zijn bij de opsporing van drie Japanners die verdacht worden van het werven van prostituees voor de orgie. Dat heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua bekendgemaakt.

Bij de orgie, die drie dagen geduurd zou hebben, zouden zo'n vierhonderd Japanse toeristen en zo'n vijfhonderd Chinese prostituees betrokken zijn geweest.

De orgie eindigde op 18 september, de datum van het `Incident van Mukden' waarbij in 1931 Japanse troepen de aanval openden op het Chinese leger in de noordoostelijke stad Mukden, het huidige Shenyang. Die datum wordt door China gezien als het feitelijke begin van Japanse bezetting van China tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Door juist dat gegeven heeft de zaak onder een deel van de Chinese bevolking zeer hevige anti-Japanse gevoelens opgeroepen. Volgens hen kan die datum geen toeval zijn, maar gaat het om een bewuste en hernieuwde krenking van de Chinese nationale trots, een herhaling van de zogeheten `Verkrachting van Nanking', waarbij in 1937 mogelijk zo'n 350.000 Chinezen op gruwelijke wijze werden vermoord en talloze vrouwen werden verkracht. Veel Chinezen vinden dat Japan nog steeds onvoldoende excuses heeft gemaakt voor zijn oorlogsmisdaden.

Vooralsnog is er echter niets dat erop wijst dat het in Zhuhai inderdaad ging om een bewuste provocatie. Veel van de Japanners die betrokken zouden zijn geweest bij de orgie werkten voor een Japanse aannemer, die de kosten van de reis betaalde. Volgens het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bouwbedrijf wel betaald voor `gezelschap' tijdens een receptie, maar het bedrijf zou hebben ontkend dat het een orgie heeft gesponsord.

In China is prostitutie weliswaar officieel verboden, maar in feite grijpt het fenomeen door de toenemende welvaart en mobiliteit van een steeds groter deel van de bevolking steeds verder om zich heen. Japanse maar ook Taiwanese zakenlui weten China steeds meer te vinden als de plek waar je voor relatief weinig geld aan je seksuele gerief kunt komen.