Mannen vast voor beramen van aanslagen

De Limburgse politie heeft gisteren twee mannen aangehouden die worden verdacht van het beramen van een aanslag op officier van justitie P. van Hilten uit Roermond en de Eindhovense rechercheur F. Wijers.

Dat heeft het openbaar ministerie in Den Bosch vanmiddag bekendgemaakt. Politie en justitie deden gisterochtend een massale inval bij een 48-jarige antiekhandelaar in het Limburgse Echt, waarbij een in België gestolen auto en dertig vuurwapens in beslag zijn genomen. In een hotel in Valkenburg, eigendom van de antiekhandelaar, pakte de politie voorts een 57-jarige ex-advocaat uit Oss op, die wordt verdacht van het beramen van een moordaanslag op een in Spanje wonende Nederlander. De ex-advocaat zou al maanden ondergedoken zitten, omdat hij bang zou zijn voor een afrekening in de onderwereld. Hij is een bekende van de antiekhandelaar.

In de zaak rondom de bedreigingen van Van Hilten en Wijers verrichtte de politie al eerder een arrestatie. Op 25 november `s nachts om drie uur hield de Limburgse politie op de snelweg bij Venlo 59-jarige man aangehouden, die van plan zou zijn Van Hilten F. Wijers te laten liquideren. Het OM meldde toen dat het eind oktober ,,informatie'' binnenkreeg dat ,,in het criminele milieu'' plannen werden gemaakt om Van Hilten en Wijers te vermoorden. ,,Die informatie is zoveel mogelijk gecontroleerd en nagegaan'', zei het OM. ,,Dat resulteerde direct in het formeren van een speciaal rechercheteam omder leiding van het parket in Den Bosch.''

Uit het onderzoek kwam de 59-jarige, in Duitsland wonende Nederlander als verdachte naar voren. Volgens het OM zou hij personen hebben benaderd om de liquidaties uit te voeren. Het OM gaf opdracht de verdachte ,,wegens uitlokking tot moord en/of voorbereiding tot moord aan te houden''. Hij werd verhoord en in verzekering gesteld. Op 28 november werd de man weer vrijgelaten.