Levenslang voor Griekse terroristen

De rechtbank in Athene heeft vanmorgen de zes hoofdverdachten in het proces tegen de terroristische organisatie `17de November' veroordeeld tot straffen variërend van één tot 21 maal levenslang.

Acht andere verdachten heeft de rechtbank celstraffen opgelegd van 8 tot 25 jaar, waarbij in vier gevallen clementie wordt betracht wegens oprechte spijt en samenwerking bij het onderzoek. In het proces dat negenenhalve maand heeft geduurd stonden negentien personen terecht. Vijftien waren vorige week schuldig verklaard, vier werden vrijgesproken. De strafmaat volgde vanmorgen.

Vanmorgen is nog een vijfde verdachte vrijgekomen doordat hij, om psychische redenen, een voorwaardelijke straf kreeg. De veroordeelden kunnen hoger beroep aantekenen, evenals de aanklager die dit reeds in twee van de vier vrijspraken heeft gedaan.

De hoofdverdachten zagen de geëiste straffen bevestigd. Alexander Jotópoulos, beschuldigd van het moreel leiderschap van de organisatie, krijgt 21 maal levenslang en 2.442 jaar gevangenisstraf die worden teruggebracht tot 25 jaar. Dimitris Koufodinias, de `schutter', die politieke verantwoording aanvaardt maar niets kwijt wil over de feitelijke bedrijvigheid, krijgt dertien keer levenslang en 2.402 jaar. De vier andere hoofdverdachten werden veroordeeld van tien- tot eenmaal levenslang. Eenmaal levenslang kan tot zestien jaar worden teruggebracht, maar meerdere malen kunnen pas na 20 tot 25 jaar worden herzien.

In het meest opzienbarende geval, dat van de iconenschilder en priester Sávas Xirós, met wiens arrestatie anderhalf jaar geleden de ontmanteling van de `17de November' begon, en die tienmaal levenslang hoorde uitspreken, geldt geen verzachtende omstandigheid. Xirós heeft tijdens de rechtszaak een uiterst opstandige houding aangenomen en verkondigd dat hem, toen hij zwaargewond in het ziekenhuis lag na zijn mislukte bomaanslag, informatie was afgedwongen onder toediening van drugs.

Aan de vooravond van de uitspraak kwam Xirós met de verrassende verklaring aan de media waarin hij alsnog spijt betuigt ,,voor elke moord, elke traan, elke kreet en elke zucht die ik heb bewerkstelligd''. De Atheense burgemeester Dora Bakoyánni, weduwe van een door de `17de November' vermoorde politicus, sprak haar vreugde uit over dit geluid, dat ze van hem in het proces had gemist.

    • F.G. van Hasselt