Kerstmannetje

Elk jaar weer een nieuwe kerstkomedie bedenken valt niet mee, dus pak je een oud idee en slaat daar de rode jas van Santa Claus omheen. Elf is Big in kerstkledij. Big was die film waarin een jochie van tien wenste dat-ie al groot was. Dan heeft hij ineens het lichaam van Tom Hanks maar nog altijd de geest van een kind en zo verovert hij alle harten. Moraal: een volwassene is maar een sukkel als hij vergeet af en toe kind te zijn.

Buddy (Will Ferrell) is als kind in de zak van het kerstmannetje gekropen en zodoende opgegroeid als naïeve elf. Als hij hoort dat hij een echte vader heeft (die ook nog eens als stouterik in het grote boek van Santa staat), besluit hij hem op te zoeken.

,,In een magische plaats, New York'', zegt zijn elvenstiefvader – want grote mensen zijn soms net zo sentimenteel als kinderen. De rest laat zich raden: elf Buddy zet New York op stelten, maakt van zijn echte vader – James Caan, in bijna dezelfde jas als die Lars von Trier hem voor Dogville gaf – een goeie, krijgt het meisje en zorgt ervoor dat alle mensen weer de Geest van Kerstmis krijgen. Einde.

Elf. Regie: John Favreau. Met: Will Ferrell, James Caan, Mary Steenbruggen, Zooey Deschanel. In: 20 bioscopen.