Investeerders afgeschrikt

Het moest een keer gebeuren: in het buitenland zijn ze erachter dat criminaliteit een probleem is in Nederland. Terwijl wetenschappers en politiebestuurders nog discussiëren over de vraag of de klachten over criminaliteit niet schromelijk worden overdreven. Volgens een rapport van het commissariaat voor buitenlandse investeringen in Nederland noemen buitenlandse ondernemers criminaliteit als een bezwaar om in ons land te investeren. Ze klagen over de slechte behandeling van inbraken door de politie. Het is bekend dat Nederlandse politiemensen daar in tegenstelling tot bijvoorbeeld hun Duitse collega's 's nachts meestal niet voor in actie komen, zodat er geen sporenonderzoek wordt gedaan. De gedupeerden mogen blij zijn als daags na de inbraak op het bureau een bereidwillige politieman tijd heeft voor een aangifte. Dat is jammer, ook voor het investeringsklimaat.

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken bracht onlangs een negatief getoonzet reisadvies uit over Nederland wegens het toenemende aantal straatroven. Zeker buitenlandse toeristen worden door rovers gezien als gemakkelijke, naïeve slachtoffers. Beroofde of mishandelde toeristen slagen er niet altijd in om aangifte te doen. Jammer voor de winstgevende toeristenindustrie.

Wie uit het vliegtuig in de trein op de Schiphollijn stapt, wordt in het Engels gewaarschuwd voor tasjesdieven en zakkenrollers. Als de buitenlandse zakenreiziger toevallig 's avonds om tien uur naar de eerste klas gaat, is die leeg. In plaats van conducteurs patrouilleren er vaak jonge zwartrijders met capuchons op, op zoek naar een prooi. Het scheelt misschien geld of moeite dat er 's avonds minder conducteurs rondlopen, maar menig beroofde buitenlander komt nooit meer terug naar Nederland. Als hij had willen investeren, is dat dubbel pech.

Om dit tegen te gaan zijn geen draconische maatregelen nodig. De publieke ruimten moeten beter worden bewaakt door de daarvoor verantwoordelijke organisaties. De politie moet alerter reageren op roof, inbraak en mishandeling. De wens tot betere wetshandhaving stond ook in het advies van het rapport van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid over normen en waarden. Het is toe te juichen dat de NS toegangspoortjes gaat aanbrengen, zodat zwartrijders moeilijker op de stations en in de trein kunnen komen. In de Rotterdamse metro staan ze hier en daar al. Maar die poortjes maken conducteurs niet overbodig. Beknibbelen op beveiliging brengt hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Nu de criminaliteit zelfs investeerders afschrikt, is die prijs steeds beter in geld uit te drukken.