Hoogervorst koopt voorrang bij griepvaccin

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) voorziet dat het moeilijk wordt om aan voldoende vaccin te komen als er een grote internationale griepepidemie uitbreekt. Daarom wil hij een contract sluiten met een vaccinfabrikant. Dat contract moet garanderen dat Nederland voorrang krijgt als zich een pandemie voordoet waarvoor een nieuw vaccin ontwikkeld moet worden, zo blijkt uit zijn antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Het is niet mogelijk een voorraad vaccins op te slaan, omdat vooraf niet duidelijk is wat de biologische eigenschappen van het toeslaande virus zijn. Vanaf het moment dat dit wel duidelijk is, duurt het nog zes tot acht maanden voordat er een vaccin beschikbaar is, aldus Hoogervorst. Hij wil met een fabrikant een `optiecontract' sluiten, waarbij Nederland jaarlijks een bedrag betaalt dat de garantie biedt op eerste levering van het vaccin.